Re: Fa v 2013, dodáno 2014
Ok - omlouvám se za strohou odpověď. U vás jde pravděpodobně o pár korun, ale i pan majitel by si měl uvědomit, že nelze prodat něco
co nemám. Váš odběratel se má v roce 2013 "neoprávněný náklad" a odpočet DPH, což pokud se na to přijde - tak dobré obchodní vztahy skončí.
Máte dodací list a pokud ano, tak jaké je na něm datum...
Pro zajímavost - z jiného oboru, ale i s účtem 384 to není jen tak
http://www.ucetni-portal.cz/stavebni-zakazky-56-j.html
>>Prosím o radu, byla vystavena fa v roce 2013 na
>>zboží,
>>které se dodává v roce 2014 a i nám to dodavatel
>>fakturuje až v 2014. Jak se účetně řeší rok 2013,
>>protože
>>to je ve výnosech, ale není proti tomu náklad. Nyní
>>jsem ještě navíc zjistila, že došlo i ke změně zboží.
>>
>>Je v tom nějaký problém? Fakturovaná částka zůstane
>>stejná. Děkuji za pomoc.
>
>Přeúčtujte fakturu z výnosů na účet 384 - Výnosy
>příštích období. Tak nějak jsem si myslela, že to budu muset udělat, DPH je odvedeno ve 2013 a do výnosů přeúčtuji 2014. Prostě praxe ve firmách je trochu jiná, než by mělo být. Prodejci vidí svoje zákazníky a za každou cenu se jim snaží vyjít vstříc.
To sice ano, ale problém můžete mít při kontrole FÚ. Jak si zdůvodníte, že vy máte výnosy až v r. 2014? a pro svého odběratele jste vyfakturovali tak, aby to mohl mít v nákladech už v r. 2013? A DUZP v r. 2013, když dodávka zboží i platba v r. 2014?...
Souhlasím, celá záležitost je problematická... jenomže už nastala a teď je třeba ji řešit. A lepší řešení než účet 384 nevidím.
Motivace zákazníků k těmto manévrům je rozdílná. Někdy to je kvůli nákladům, ale někdy taky z důvodu CashFlow.
Setkal jsem se s případem, kdy zákazník (jinak velmi solidní firma)měl schváleno od mateřské společnosti, že např. v roce 2013 může zaplatit za dodávku, ale v dalším roce již ne. O náklady jim nešlo a DPH si uplatnili až v roce 2014, fakturu uhradí ihned. Tj, buď to zákazník "koupí" v roce 2013 nebo nikdy. Dodávka byla za několik mil. CZK a s velmi příjemným ziskem. A otázka zněla : jste schopni nám s tím pomoci ? A pak se rozhodujte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2014 11:10
Prosím o radu, byla vystavena fa v roce 2013 na zboží, které se dodává v roce 2014 a i nám to dodavatel fakturuje až v 2014. Jak se účetně řeší rok 2013, protože to je ve výnosech, ale není proti tomu náklad. Nyní jsem ještě navíc zjistila, že došlo i ke změně zboží. Je v tom nějaký problém? Fakturovaná částka zůstane stejná. Děkuji za pomoc.