Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 2. 2014 16:11
Dobrý den. Odešla jsem koncem ledna ze zaměstnání a mzd. účetní tam dělá paní po nn-denním rekvalifikačním školení (jiná firma majitelů sama dělá rekvalifikace za peníze EU a musí lidem najít místo .. :) ).
1. Paní účetní nemůže pochopit, že přepočet PHV na PČV se dělá s uplatněním slev na daň, tj. základní slevy na poplatníka. Tvrdí že z dikce zákona to nevyplývá (je navíc cizinka a mluví česky tak trochu). Nemohl by mi prosím někdo poslat odkaz na nějaký účetnický článek z něhož by to jasně vyplývalo?
2. Měla jsem o něco rozdílnou výšku zkráceného úvazku (PP) v různých měsících podle potřeby. Ve smlouvě to bylo vyjádřeno obvyklou zkrácenou výškou úvazku 0,6, s tím, že bylo uvedeno, že se může flexibilně měnit podle dohody zaměstnavatele a zaměstnance. Nikdy to nebylo méně než 0,6, v některých měsících roku i 1,0.
Účetní uplatnila automaticky úvazek podle smlouvy 0,6 (5,5,5,5,4). Je to správně? Měl by se počet hodin v měsíci počítat podle úvazku, nebo podle průměrného úvazku v poslední době? Za které období vypočítat průměr hodin na měsíc, čili úvazek - za poslední rok - podle zákona se jedná o roční průměr? Za poslední kvartál minulého roku = rozhodné období pro ÚP?
Díky moc.