Re: paušál na auto 4.000 + 3,60 ?
Přečtěte si zákon o daních z příjmů, §24/2/zt. Tam se píše, že paušál na dopravu si můžete uplatnit pouze v případě, že neuplatňujete výdaj na dopravu dle písmene k). A v písmení k)/3 se řeší právě základní náhrady na km... Takže buď zt) - paušál, nebo k)
Vůbec netuším, jak Vám to mohlo projít (asi si toho nikdo na FÚ nevšiml), když takto znělo písmeno zt) již minimálně od 1.1.2011
Já jsem letos přebírala klientku, která má v přiznání za 2012 v tabulce E - paušál na dopravu ... částka, další řádek - cestovní náhrady km... x 3,70 Kč... Taky se zatím nic neděje. Jen mě polilo horko.
Asi tento přístup není tak neobvyklý (i když je špatný).
No víte, totiž i kdyby se někdo pak chtěl tím stanoviskem ohánět, tak ten mail/vyjádření/stanovisko bezesporu obsahuje vět v tomto duchu:
Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že Generální finanční ředitelství není oprávněno k poskytnutí právního poradenství v individuálních záležitostech. Poskytování odborného poradenství v daňové oblasti, jakož ani závazné posuzování, zda určitý postup je nebo není v souladu se zákonem, potvrzování či korigování postupů navržených plátci daně a jejich zástupci, nespadá do působnosti Generálního finančního ředitelství.
Mimochodem existuje judikát, který naopak řekl, že když už někdo z "úředních osob" radí a dá stanovisko, tak je za to zodpovědný jako úřední osoba.
Pokusím se ho sem v průběhu večera dát. Bylo to sice v rámci ČSSZ, ale verdikt soudu byl naprosto jednoznačný.
§25 - do 31.12.2013
x) ......, u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, nelze dále uplatnit náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty,
§25 od 1.1.2014
x)..u silničního motorového vozidla, u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, nelze dále uplatnit náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty a sazbu základní náhrady,
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d7004v9943-jeste-jednou-k-pausalnimu-vydaji-na-dopravu/?search_query=$issue=1I80
Vozidlo nezahrnuté do obchodního majetku
U vlastního vozidla nezahrnutého do obchodního majetku může poplatník uplatňovat do daňových výdajů (nákladů) podle § 24 odst. 2 písm. k) bod 3 základní náhradu za 1 km jízdy a náhradu za spotřebované pohonné hmoty. Pokud se poplatník rozhodne uplatnit paušální výdaj na dopravu, ztrácí již nárok na uplatnění náhrady za spotřebované pohonné hmoty, nárok na uplatnění základní náhrady za 1 km jízdy však zůstává zachován.
Kombinace uplatnění základní náhrady za 1 km jízdy a paušálního výdaje na dopravu je poněkud nesmyslná, a to jak z pohledu zjednodušení administrativy (pro účely uplatnění základní náhrady je nezbytné vedení evidence jízd), tak z pohledu logiky věci (je-li evidována vzdálenost ujetá v souvislosti se zdanitelnými příjmy, není již žádný problém ji využít i pro účely výpočtu náhrady za spotřebované pohonné hmoty). I když bude uvedená kombinace v podstatě zneužívána k daňové optimalizaci, ZDP s ní v podstatě počítá (tím, že při uplatnění paušálního výdaje na dopravu prohlašuje za nedaňový výdaj jen náhradu za spotřebované pohonné hmoty, nikoli již základní náhradu za 1 km jízdy), a tak je nutno její zákonné použití připustit.
Jinko, řada daňových poradců z důvodu opatrnosti nedoporučovala uplatnit základní náhradu jednoduše proto, že to nepřímo vyplývalo 24/2 zt.
Je to na tom, zda si to dotyčný troufnul ustát.
Zákon nebyl jednoznačný a v případě soudního sporu by se asi opřel klient o zásadu "v pochybnostech ve prospěch poplatníka".
Také to tam vidím a také bych si netroufla, když si neumím obhájit. Dřívější znění zt, bylo jiné , pak upravili. Nyní od 2014 už je z nějakého důvodu v §25 - takže ti co využívali nejasnosti asi měli pravdu, jinak by to do zákona nepřidávali. Jak jsem psala, dle školení z odvolacího FŘ Brno náhradu uznávali - ovšem lektorka nezdůvodnila.
Tak mi to nedalo a zde
Důvodová zpráva 458/2011
K bodu85 (§ 25 odst. 1 písm. x))
Při schvalování paušálního výdaje na dopravu na základě poslaneckého návrhu, byla deklarována jednoduchost při uplatňování výdajů na pracovní cesty podnikateli, která spočívá zejména v tom, že podnikatelé nemusí vést evidenci - knihu jízd. Pokud však poplatník uskuteční pracovní cestu vozidlem nezahrnutým v obchodním majetku, uplatní sazbu základní náhrady, která se počítá podle počtu ujetých kilometrů. Podnikatel tedy musí vést evidenci, resp. knihu jízd, aby správci daně prokázal, kolik kilometrů vozidlem ujel na pracovní cestě. Navrhuje se při použití paušálního výdaje na dopravu vyloučit z daňových výdajů sazbu základní náhrady, kterou může poplatník uplatnit podle § 24 odst. 2 písm. k) zákona, pokud povede evidenci jízd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 3. 2014 13:59
Dobrý den,
za rok 2011 a 2012 jsem uplatňovala u OA nezahrnutém v OM paušál 4.000 + základní náhradu na km (krácenou na 80%). S tímto postupem FÚ souhlasil. Nyní jsem se k tomuto tématu vrátila, koukla jsem do diskuse, názory již v roce 2011 byly rozporuplné.
Lze takto uplatnit výdaje za rok 2013, nebo pouze buď
a) náhrada za spotřebované PHM na km + základní náhrada na km
b) paušál 4.000 a nic ?
Děkuji.