Re: Daňová evidence a dobropis
A víte to určitě? Protože já chodím na rekvalifikaci z účetnictví a měla jsem to tak, ve výdajích s mínusem a on mi řekl, že to mám špatně, že je to příjem, že to musí být v příjmu. Bylo mi to divné, ale nechtěla jsem se hádat. Potom nám ještě tvrdil, že prý v příloze č. 1 do řádku č. 102 výdaje se píší z peněžního deníku veškeré výdaje celkem (tzn. včetně i těch nedaňových) a že prý ty nedaňové výdaje se všechny píší do řádku 105 a pak, že se to rozepíše do tabulky E, tzn. i osobní spotřeba podnikatele atd. Jak se na to díváte vy? Já myslela, že na 102 se píší jen daňově uznatelné výdaje a do E, jen odpisy a nebo různé daňové úpravy? Děkuji za odpověď.
Já dávám do 102 taky samozřejmě jen daňově uznatelné výdaje... Stačí mi k tomu se podívat do pokynů a ejhle:
do řádku vyplňte úhrn výdajů souvisejících s příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 zákona) ovlivňujících základ daně z příjmů fyzických osob podle zákona k 31. 12. 2013.
Mimochodem já dávám do 102 i odpisy HIM, protože podle mě je to normální výdaj dle §24, takže podle mě není důvod je dávat do tab. E.
Já to vidím taky na výdaj s mínusem...
Logicky, kdybych potřeboval zvýšit obrat o milion, tak bych si nechal vystavit fakturu na milion a pak dobropis (ODD) na milion a měl bych to. Ale protože faktura bude výdaj milion, dobropis výdaj mínus milion, tak to bude nula od nuly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 3. 2014 18:50
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda dobropis na fakturu přijatou se zapisuje do příjmů v daňové evidenci a nebo do výdajů, ale se znaménkem mínus. Přeci jen to pak ovlivní příjmy např. při nároku na daňové zvýhodnění? U toho musí být splněna podmínka příjmu 6 násobku minimální mzdy. Děkuji všem za odpověď.