Re: Pohoda a roční zúčtování
To nebyl. Jen jsem myslela, že se musí někde nastavit, že po část roku byl v evidenci úřadu práce, aby se mi správně vystavilo roční zúčtování. To tedy nemusím nikde nastavovat? A jak s tím odpočtem na invaliditu? Mohu uplatnit celou částku nebo jenom poměrnou?
poměrnou.. nastavíte si to personalistice v záložce daně... myslím tím inv. důchod..stačí rolovat b okénku
>>>>>Dobrý den, prosím o radu ohledně ročního zúčtování
>>>>>záloh. Jak nastavit v programu Pohoda, že první tři
>>>>>měsíce byl zaměstnanec na ÚP? V záložce daně
>>>>>nastavit,
>>>>>že
>>>>>plátcem zdravotního pojistného byl stát? Já tam nic
>>>>>víc
>>>>>nenašla. A pokud zaměstnanec invalidní (1.stupeň),
>>>>>tak
>>>>>mohu uplatnit za celý rok 2013 celou částku na jeho
>>>>>invaliditu? Nebo jen poměrnou část? Moc děkuji za
>>>>>odpovědi.
>>>>
>>>>Proč chcete nastavovat, že byl v evidenci Úřadu
>>>>práce?
>>>>Nebo se jedná o pěstouna?
>>>
>>>To nebyl. Jen jsem myslela, že se musí někde
>>>nastavit,
>>>že po část roku byl v evidenci úřadu práce, aby se mi
>>>správně vystavilo roční zúčtování. To tedy nemusím
>>>nikde nastavovat? A jak s tím odpočtem na invaliditu?
>>>Mohu uplatnit celou částku nebo jenom poměrnou?
>>
>>poměrnou.. nastavíte si to personalistice v záložce
>>daně... myslím tím inv. důchod..stačí rolovat b
>>okénku
>
>Personalistika - daně a pojistné - nastavíte inv.
>důchodce od - do
>
>Nezapomeňte ještě vyplnit v Personalistice - Doplňkové
>údaje -druh důchodu a od kdy.
To mám. Moc děkuji. A najdu někde v zákoně, že je v RZ invalidní důchod jen poměrnou částí? Já jen, kdyby se na to ptal. A pokud by si sám podal daňové přiznání, tak může uplatnit odpočet na invaliditu celý nebo také jen poměrnou částí? Děkuji za trpělivost.
Myslíte § 35 ba? Ten znám, jen mi některé části nejsou tak nějak zcela jasné. Takže pokud má již několik let invalidní důchod stupeň 1. a nastoupil k 2.4.2013 (1.4. byl svátek), tak má nárok na odpočet v částce 8/12 z 2.520,-Kč. Chápu to správně? Nebo jsem zase mimo ;-)
Jééé, nedala jsem odkaz: ano myslím toto, tam je vše napsáno.
http://zakony.kurzy.cz/586-1992-zakon-o-danich-z-prijmu/paragraf-35ba/
9/12 psala jste, že nastoupil v dubnu.
(3) Poplatník může uplatnit snížení daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny.
Nastoupil v dubnu, ale až 2.4. tedy nebyl přímo na počátku měsíce. Tak nevím jak se to posuzuje. Jestli můžu i za duben nebo až od května. A jako podmínka nestačí to, že má invaliditu přiznanou již několik let? Pokud tedy byl evidován od začátku roku na ÚP? Kde jsou uvedeny ty podmínky?
Vše je od 2.4. Nástup i pracovní smlouva. Myslím podmínky, které jsou přímo uvedené v tom odstavci (3)
...na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny.
Brala jsem, že podmínkou je to, že ID má již několik let. Ale právě nevím, kde všude ty podmínky najdu. Já už asi se vším dělám zbytečnou vědu, ale když mi to není 100% jasné, tak se raději ptám. Ještě jednou moc děkuji za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 3. 2014 10:42
Dobrý den, prosím o radu ohledně ročního zúčtování záloh. Jak nastavit v programu Pohoda, že první tři měsíce byl zaměstnanec na ÚP? V záložce daně nastavit, že plátcem zdravotního pojistného byl stát? Já tam nic víc nenašla. A pokud zaměstnanec invalidní (1.stupeň), tak mohu uplatnit za celý rok 2013 celou částku na jeho invaliditu? Nebo jen poměrnou část? Moc děkuji za odpovědi.