Re: rodičák + nemocenská
zaměstnavatel vám nemusí vyhovět, když máte požádáno do 2015, a také bych se divila, kdyby kvůli PN souhlasil s návratem do práce dříve
Omlouvám se, že jsem se tak hloupě zeptala. Když můžou ze státu "brát" "ostatní", tak proč ne i obyčejní lidé jako jsem já. Nespekuluji, jen zjišťuji jaké jsou možnosti. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela a jen jsem se zeptala na myšlenku co mě napadla. V době kdy jsem si žádala o rodičák tak jsem nemohla vědět, že na tom budeme s manželem tak jak jsme nyní a že se nám hned nepodaří mít druhé miminko, prostě jsem se jen snažila dojít na to jak prostě ten měsíc vyjít s penězi, toť vše (ano vím, že touto cestou jít nemůžu, tak si na chvíli najdu hold brigádu a budu dávat stranou, aby nám ten měsíc nic nechybělo). Až budeme mít druhé dítě,tak již budeme mít nárok na nějaké jiné dávky, to už mám na úřadu zjištěné, navíc na druhé dítě již nepotřebuji nic nakupovat neb to mám po prvním tak nechápu tu poznámku "Manžel má malý příjem na jedno dítě, ale na dvě už bude mít akorát".
Děkuji všem co mi to vysvětlili a ostatním co jen mají hloupé poznámky můžu říct, nereagujte na diskuzi když nechcete pomoci!!
Zuzko, při tom dvouletém rodičáku poberete celkem stejné peníze, jako kdybyste si ho rozdělila do 3 let. Prostě když máte rodičák na 2 roky, tak měsíčně berete vyšší částku než kdybyste ho měla na delší dobu. Tím chci říct, že s tím se musí počítat a z té vyšší částky si dávat bokem na ty měsíce, které už budou bez rodičáku. Mohla jste i o rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele požádat jen do té doby pobírání rodičáku a když se Vám tak úplně netrefil nástup na další MD, mohla jste se vrátit do práce a pracovat (nebo dostat neschopenku, pokud byste onemocněla). Teď pochybuju, že by zaměstnavatel souhlasil s ukončením rodičovské a Vaším návratem do práce, protože si jistě domyslí, že chcete mít neschopenku do nástupu na MD, na což by zaměstnavatel doplatil, protože první 2 týdny nemoci platí on.
Buďte ráda, že jde jen o tak krátké období, představte si, že byste neotěhotněla a přitom byste se do práce nemohla vrátit dřív než v polovině roku 2015. Teda samozřejmě že by byla možnost, že byste si mohla najít jinou práci nebo že by zaměstnavatel souhlasil s Vaším dřívějším návratem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 3. 2014 12:29
má situace:
u zaměstnavatele požádáno o rodičovskou dovolenou do června 2015
na ÚP požádáno o rodičovský příspěvek do září 2014 z důvodů plánování druhého těhotenství.
můj dotaz:
můžu od října nastoupit do pracovní neschopnosti z důvodů rizikového těhotenství? Nepodařilo se nám s manželem "včas" otěhotnět a tak budu moci jít na mateřskou až koncem října. Tak teď řeším ten říjen, kdy budu úplně bez příjmu neb rodičák už budu mít vyčerpaný (a kdybych si nyní požádala o "prodloužení" vyčerpání rodičáku do konce října, tak zase nebudeme finančně vycházet každý měsíc neb manžel má malé příjmy).
Můžu tedy marodit,i když pro zaměstnavatele jsem na rodičovské dovolené a přitom už nebudu pobírat žádné dávky od státu?