Re: TZ užívané budovy
Oni tam fyzicky pracují. Je to nějaká hala, ve které míchají výrobky (jedna složka toho je i voda). A bratr společníka tam je se svoji (jinou) firmou v nájmu, tak využívají tyto prostory a současně jim pomáhá tyto výrobky připravovat. A faktura za ty rozvody je tedy na firmu, která tam nájem neplatí.
Snad jsem to vysvětlila srozumitelně...
Rozumím, bohužel si ale nic uplatnit nemohou, faktura měla být na bratra, který je tam v nájmu.
Bylo by dobré si toto pro příště ošetřit nějakou podnájemní smlouvou, ale jde o to, zda by to majitel haly dovolil, resp. co mají v nájemní smlouvě.
Vždycky je to něco za něco - bez smlouvy ušetří asi za nájem, ale nedá si z toho nic do nákladů.
To je sice pravda, ale já vycházím z toho, že úpravy se dělaly v budově/hale, kde vlastně nejste! Tak si to zpětně legalizujte - sepište podnájemní smlouvu a pak si dejte celou fakturu do nákladů.
Ale pokud je zatím faktura nedaňový výdaj, nemůžete si uplatnit ani DPH, prostě nic.
Buď si uplatněte i fakturu do výdajů /když už jste si uplatnili DPH/ nebo nic, napůl to nejde.
Ale musíte být připraveni tuto fakturu/pokud si ji dáte do nákladů bez smlouvy/ zdůvodnit FÚ /pokud by vás někdy kontrolovali/.
Jde o to, že si dáte opravu do nákladů - bez podnájemní smlouvy - a třeba za 2 měsíce už budete zase jinde. Pro FÚ to bude bezdůvodné snižování zisku.
Snad jsem trošku vysvětlila, jak nemít problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 3. 2014 18:00
Dobrý den,
firma si nechala upravit rozvody vody na budově, kterou užívají, ale oficiálně tam nejsou ani v nájmu. Faktura je za cca 10tis bez DPH. Myslím si správně, že to musím dát nedaňově, ale DPH si uplatnit můžu? Vodu používají ve výrobě (takže pro ek.činnost).
Děkuji za názory