Re: RZD a Exekuce
Opět budu paní Renatě oponovat. Ve mzdovém účetní 2/2014 na str. 38 je ve článku JUDr. Jana Brebundy jednoznačně psáno, že se z RZD exekuční srážky ani insolvence neprovádějí. Je zde příklad rozsudku Vrchního soudu, sp. zn. 3 VSOL 852/2011, kdy bylo rozhodnuto, že se srážky neprovádějí ani z RZD ani z insolvence.
Zjišťovala jsem loni přímo u exekutora. Také mi bylo sděleno, že mám ponechat zaměstnanci.
Já jsem exekuční srážky z RZD nedělala, protože jsem žádala o písemné stanovisko exekutorský úřad a bylo mi písemně sděleno, že se neprovádí, protože chybí opora v zákoně. A samozřejmě co není zakázáno, je dovoleno, někteří zaměstnanci s exekucemi již neuplatňují slevu na poplatníka v měsíci, ale až v roce.
Již měsíc sleduji zda z přeplatku srážet, či nikoliv a jsem z toho upřímně unavena. Vědomí či ano/ne je po měsíci bádání stejné jako na začátku. Jelikož se to týká i mne a i když se jedná jen o vratku 75,- Kč nemám ráda nejistotu a také svou nevědomostí nerada někoho poškodím. Dnes jsem proto i já zavolala a exekuční úřad a bylo mi řečeno, že s RZD NELZE srážet. Jedná se o jiný peněžitý příjem a na ten by musel být vydán zvláštní exe příkaz. Já tudíž 75,- Kč vrátím zaměstnanci v plné výši a i když rozumově bych to jinak pro srážku zahrnula.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 3. 2014 6:41
Dobrý den,
v únoru budou mít překlopené zam-ci vratky daní ve mzdě. Zahrnuje se vratka daně do příjmu, který podhléhá exekuci?
A insolvence také?
Děkuji Ilo