Re: Mzdy a neodvedená daň
Hlavně po své předchůdkyni nic neopravujte. Proč by nemohl student podepsat prohlášení, jestli nemá podepsáno jinde? Proč zjišťujete, jestli jeho rodiče uplatňují daňové zvýhodnění na dítě? To se navzájem přece vůbec nevylučuje.
Re: Mzdy a neodvedená daň
O souběh čeho by se mělo jednat? Máte na mysli souběh příjmů? To je ale něco úplně jiného.
Sleva NA POPLATNÍKA se tak jmenuje z nějakého důvodu ... syn je poplatník, otec je poplatník ... oba mají základní slevu na poplatníka a otec si navíc může uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované dítě. A DZV nemá s tím, že slevu na poplatníka uplatňuje to dítě, nic společného.
Pokud Vám zákon o daních z příjmů přijde nesrozumitelný, zkuste ve svém okolí pohledat nějakou mzdovku, která by s Vámi nad to párkrát sedla a probrala to třeba u kávy. Určitě se Vám to vyplatí, než pak po kontrole opravovat základní věci a platit pokuty. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 3. 2014 12:09
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví a kontrolou jsem zjistila, že studentovi, který je zaměstnaný na dohodu byla v roce 2013 vypočítávána zálohová daň a dokonce jim podepsal prohlášení na rok 2013, takže se daň neplatila vůbec.
Když jsem po něm chtěla podepsat prohlášení na rok 2014 a čestné prohlášení, že zákonní zástupci neuplatňují slevu na něj jako na dítě, tak mi řekl, že otec uplatňuje. Tudíž jsem zjistila že i rok 2013 je špatně.
Jak nyní napravit?
Dopočítám srážkovou daň za rok 2013 a leden 2014. Podám vyúčtování srážkové daně 2013. A jak zaúčtovat? Je zaplacení daně za rok 2013 daňově účinné, když nebylo zaplaceno do 31.1.2014 nebo daňově to bude do roku 2014?
Nejsem si jistá, tak správně postupovat.
Děkuji za Vaše náměty.
Jana