Re: daň z příjmu a prodej bytu
Potom je to příjem dle §10/1c) a není osvobozen, musela byste vlastnit 5 let. Výdajem je pro vás nabývací cena tohoto podílu ( tedy cena pro účely dědického řízení=znalecký posudek)
Ale byt vlastnil otec několik let a bylo to dědictví v přímé linii.. tento případ to není? a jakou částku mám tedy danit
cena bytu v dědickém řízení - cena prodejní = částka k danění? a co provize realitky? ta patří do mého základu také? vzali si provizi 50.000,-. Byt měl hodnotu 690.000,- .. prodán byl za 490.000,- .. z toho si realitka vzala provizi 50.000,- ... takže mi vlastně zbylo 440.000,- .. poradíte mi ještě prosím? moc děkuji za Vaše informace.. Jana M.
Otec vlastnil podíl v družstvu ne byt, a na ten se nevztahuje to osvobození dle §4, příjem ke zdanění=prodejní cena podílu - cena podílu v dědickém řízení - provize realitce, takže chápu to, že jste vlastně prodělala, do DP dáte příjem 490.000, výdej 740.000 do § 10, kde ale nemůžete vykázat ztrátu, takže základ daně bude 0. Ale to přiznání podat musíte, i když vám nevyjde daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 3. 2014 10:59
Zdědila jsem byt po otci, který v něm žil dvacet let než umřel. Jedná se o byt družstevní. Vlastnila jsem jej rok a pak jsem jej prodala. Je nutný odvod daně z příjmu nebo se vejdu do paragrafu 4§ osvobození od daně, protože tam otec prokazatelně celou dobu žil.. děkuji za odpovědi, jsem laik. Jana M.