Re: Daňové přiznání
Nějak nechápu, jak při podepsaném prohlášení tam můžete mít nulové příjmy. Kdyby nebylo podepsané prohlášení a příjmy byly pod 5 000 Kč - tak by tam byla srážková daň a tam by nula mohla být. Ale v případě zálohové daně, která je vždy u podepsaného prohlášení byste měla mít příjem uveden (leda že byste nevydělala ani korunu).
Jste povinna podat přiznání, protože jste měla příjem zdaněný zálohovou daní bez podepsaného prohlášení.Do přiznání zahrnete všechny příjmy, které byly zdaněné zálohovou daní (i když ta daň byla po odečtení slevy třeba nulová). Tzn. tam, kde jste měla podepsané prohlášení, byla daň vždy zálohová - toto zahrnete. Tam, kde jste neměla podepsané prohlášení, ale měsíční příjem byl vyšší než 5000 Kč, byla také daň zálohová - toto také zahrnete.
Pokud by v některém měsíci bylo hrubého do 5000 Kč (u nepodepsaného prohlášení) a byla tedy z toho sražena daň srážková, tak tento příjem a tuto srážkovou daň by zaměstnavatel nezahrnul do potvrzení, protože do potvrzení se zahrnují pouze příjmy daněné zálohovou daní. Pro vytvoření přiznání použijete potvrzení od obou zaměstnavatelů.
Já být vámi, tak si nechám vysvětlit od účetní, proč tam máte příjmy nulové - měla vám to zdaňovat zálohovou daní a ta by byla nulová. Ale vy jste asi platila srážkovou daň - kterou jste platit nemusela a o tu by vás účetní tedy ošidila - jsou nějaké způsoby opravy, které by mohla udělat - ale já je přesně neznám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2014 14:45
Dobrý den jsem na rodičovské dovolené. Pracovala jsem na dvou místech na jednom jsem podepsala prohlášení ale měsíční příjem mi nedělal více než 5000 a proto mám potvrzrní o zdanitelných příjmech o. Na druhém mám příjem 35550 hrubého a zaplacené daně 6465. Mohu si podat daňové přiznání a požádat o vrácení daně? Děkuji