Re: opravná položka daňová
Dobrý den, teď jsem řešila něco podobného, a ano, můžete si ještě za rok 2013 vytvořit opravnou položku daňovou ve výši 100 %, musíte to mít ale řádně zdokladované - rozhodnutí o insolvenčním řízení, já mám k tomu uschovanou i veškerou korespondenci - původní fakturu, smlouvu, upomínky...
účtuje se 558/391, ta původní faktura vám ale musí zůstat v pohledávkách na 311.
http://www.uctovani.net/clanek.php?t=Opravne-polozky-k-pohledavkam&idc=114
zde je to pěkně popsané
Děkuji za odkaz. V článku se však píše: " §8 – Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení. Musí se jednat o pohledávky řádně přihlášené do insolvenčního řízení, navíc jen v období, v němž byly přihlášeny (nelze později)."
Z toho usuzuji, že později, tedy až v roce 2013 už OP vytvořit nemůžu, když byl konkurz prohlášen již v roce 2012. Neměla být Op vytvořená již v roce 2012? Nebo to chápu špatně?
Moc děkuji.
A vy jste se nepřihlásili? Ke konkurzu se lze přihlásit i po zahájení insolvenčního řízení, ale chtělo by to právníka, nevím postup. Tohle je komplikace, na kterou nedokážu odpovědět.
Ano, přihlásili jsme se, máme právníka, ale pohledávky byly přihlášené už v roce 2012. Proto se ptám, když nebyla vytvořena OP v roce 2012 kdy byly pohledávky přihlášené, zda tak můžu učinit v roce 2013. Řízení stále probíhá. Samozřejmě musím v rozvaze něco udělat, aby nebylo účetnictví zkreslené, jen se mi jedná o to, zda můžu udělat OP daňovou nebo už je pozdě a pouze nedaňovou, protože daňová šla udělat jen v roce 2012.
Děkuji
ale vy nebudete tvořit dle §8, ale dle 8a proto, že jste nevytvořila OP v roce přihlášení
právě pro ty případy, kdy zapomenete vytvořit OP dle §8 v roce přihlášení pohledávky, je možnost postupně dle §8a (pokud je pohledávka po splatnosti 36 měsíců, můžete vytvořit rovnou OP ve výši 100%)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2014 18:13
Prosím o radu.
Pohledávky z roku 2009, přihlášeny řádně u soudu, v roce 2012 prohlášení konkurzu. V roce 2012 nebyla vytvořena opravná položka. Lze prosím tvořit DAŇOVOU opravnou položku ve 100% výši nyní, tedy v roce 2013 (§8a zákona o rezervách-36 měsíců po splatnosti) když konkurz byl prohlášen již v roce 2012,ale v tomto roce se OP nevytvořila?
Děkuji moc.