Re: Sleva na dani
Ano. U starobního důchodce nelze v roce 2013 uplatnit pouze základní slevu na poplatníka a to jen pokud k 1.1. pobíral důchod. Slevu na děti starobní důchodce uplatnit může v případě, že v roce 2013 přesáhl vlastní příjem 6ti násobek min.mzdy, tj. pro rok 2013 počítáno ještě 48 tisíc, potom lze uplatnit celou slevu na děti/daňový bonus v rámci daňového přiznání za rok 2013.
Přesně tak. Novelou zákona o daních z příjmů byla pro roky 2013-2015 zrušena základní sleva na dani pro poplatníky, kteří k 1.1. daného roku pobírali starobní důchod. Pokud máte důchod od 2.1.2013 a k 1.1. jste důchod nepobíral, máte nárok na základní slevu na poplatníka. Ještě pozor na to, že někteří důchodci přerušili k 1.1. 2013 důchod ve snaze získat slevu. Je to postihováno. Pokud jste nic nepřerušil a opravdu se stal důchodce až k 02.1.2013 bez obav slevu uplatněte.
Tak předpokládám, že to důchodci dělali s vědomím, že slevu uplatní, jinak by důchod nepřerušovali. V průběhu roku se však zvedla vlna diskusí a zastrašování, takže čas ukáže kdo to nakonec riskne a slevu uplatní a jaké to bude mít důsledky. Každopádně pokud tazatel začal pobírat důchod až od 02.01.2013 nemusí se ničeho obávat a slevu v klidu uplatnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2014 19:47
Dobrý den.
Prosím o radu. Od 2.1.2013 jsem starobní důchodce. Do 30.6.2013 jsem byl zaměstnaný. Mám dvě děti, které ještě studují. Mohu si na ně uplatnit slevu na dani? Manželka je OSVČ a výdaje si uplatňuje procentem. Děkuji.