Re: úvěr na auto v DE
Po usilovném bádání jsem si jistější, ale přesto prosím o případné odsouhlasení či vyvrácení.....
Zároveň se smlouvou o zajištění naštěstí existuje i smlouva o výpůjčce, takže se odpisy uplatnit dají.....
ALE paušální výdaj na dopravu nikoli.... klient není vlastník a ani nemá auto v nájmu.
Ještě jednou díky.
Dobrý večer,
nějak jsem nepochopila, proč když máte v úvěrové smlouvě výpůjčku nemůžete uplatnit paušální výdaj na dopravu????
Klient je sice zapsán v TP jako provozovatel, protože autem ručí za splacení úvěru. Můžu se zeptat kde jste toto vyčetla? Děkuji. Vaším tvrzením si nejsem vůbec jista.
Ano již jsem Vaše tvrzení našla na internetu :) a co skutečné PHM? ty dáváte daňově? Děkuji za odpověď.
četla jsem a vyhledávala tady na diskuzích další informace, a u výpůjčky se jedná o ekonomického vlastníka, tedy auto zařadíte do majetku a odepisujete.
Dále jsem nepochopila že jední tvrdí skutečné PHM ano, druzí tvrdí, že pouze náhrada za PHM (to má jako klient na každou jízdu vypisovat cesťák??? to se upíše, když s ním jezdí denně)
Prosím a nevíte jak je to s pojištěním? klient mi donesl rozpis splátek a v těch má i havarijní a povinné pojištění. Moc děkuji za Vaše odpovědi, těch 60 tiscí paušálu na auto bude klientovi sakra chybět :(
Náhrada za PHM podle § 24/2/k) bod 3 : " … a u silničního motorového vozidla vypůjčeného 23e) ve výši NÁHRADY výdajů za spotřebované pohonné hmoty". Může použít vyhlášenou cenu. V případě, že by chtěl uplatňovat ceny vyšší, by musel dokládat doklady o nákupu. Bez evidence pracovních cest náhradu nevypočítá:-(
Pojištění do výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2014 20:56
Dobrý večer,
chci se ujistit, abych nepoškodila klienta, problém je asi banální, ale vůbec si nejsem jistá. Jedná se o fyzickou osobu, která není plátce DPH, vede DE:
Přijatá faktura za nákup auta v celkové výši 350 000,
na ní je klient uveden jako odběratel.
Z této faktury zaplaceno 50 000 zálohovou fakturou a na zbytek uzavřena úvěrová smlouva. Jenže se jedná o úvěr s ujednáním o zajištění závazku převodem práva... takže klient není vlastníkem vozidla, jen provozovatelem.
Z toho mi plyne, že klient může dát do daňově uznatelných výdajů jen úrok z úvěru a pojištění auta?
Pochybuji i o uplatnění paušálního výdaje na dopravu ( klient není vlastníkem, ani nemá auto v nájmu) a odpis asi taky nelze uplatnit ( není vlastníkem)?
Takhle blbou úvěrovou smouvu jsem ještě neviděla....
Děkuji za Váš čas a reakce.
Mirka.p