Re: Vklad os.vozu do firmy,co se smí co
Jde o § 79
(1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.
...to znamená udělat inventuru ke dni vzniku plátcovství, dohledat k majetku a zásobám daňové doklady a v prvním přiznání k DPH uplatnit odpočet. Opravy vozu jsou služba, tu neuplatníte, naftu asi také těžko, ale z auta můžete odečíst, pokud bude používáno jen k podnikání, tak celé DPH, pokud i k soukromým účelům, tak poměrově zkrátit. Investiční majetek, na který si uplatníte odpočet, se pak opravdu píše ještě do ř.47.
Děkuji za odpověď. Takže pokud chápu správně, opravu věcí na autě, ketré jsem udělal v lednu tam dát nemůžu. Ani naftu atd. A když jsem se stal plátcem 15.2. tak tam můžu dávat tyto věci až od 15.2.? Nebo už od začátku měsíce. A ještě se zeptám možná úplně špatně..Podnikám od ledna plátcem jsem se stal od 15.2. , auto bych vložil do majetku od 1.1. a dph z něj si pak uplanil až únoru to je asi špatně, že jo. A doklady tam dát alespoň jako výdej bez DPH...
Ještě jednou moc děkuji.
Vklad os.vozu do firmy-prosím w.e.n.d.y
>Děkuji za odpověď.
Takže pokud chápu správně, opravu věcí na autě, ketré jsem udělal v lednu tam dát nemůžu. Ani naftu atd. A když jsem se stal plátcem 15.2. tak tam můžu dávat tyto věci až od 15.2.? Nebo už od začátku měsíce. A ještě se zeptám možná úplně špatně.Podnikám od ledna plátcem jsem se stal od 15.2. , auto bych vložil do majetku od 1.1. a dph z něj si pak uplanil
>až únoru to je asi špatně, že jo. A doklady tam dát
>alespoň jako výdej bez DPH...
>Ještě jednou moc děkuji. A prosím jaký ten odpis si vybrat zrychlený nebo rovnoměrný?
Moc děkuji a omlouvám se, že otravuji, při tak krásném počasí...
PC
Re: Vklad os.vozu do firmy-prosím w.e.n.
píšete, že jste se šel registrovat k DPH, ale registrace Vám přišla až nyní, tzn. že od následujícího dne, kdy jste převzal písemnost z FÚ, se stáváte plátcem - ne dnem, kdy jste si zažádal o registraci! Takže pokud jste převzal někdy v březnu, jste plátcem od března (datum podle toho, jak jsem výše uvedla)...
>>>Dobrý den,
>>>jsem podnikatel FO. Koupil jsem si použitý vůz pro
>>>podnikání v lednu 2014 cena vč. DPH je 240 000,-. Od
>>>15.2.2014 jsem se stal plátcem DPH. Chápu správně, že
>>>si
>>>můžu vůz dát do nákladů za DPH únor 2014??? A
>>>odepisovat jej 5 let ve druhé 2 odpisové skupině? A
>>>zrychleně
>>>nebo rovnoměrně? A je možné si tam dát účtenky za
>>>naftu
>>>a opravy vozu z ledna 2014??? Byl jsem si požádat,
>>>abych se stal plátcem, ale přišlo mi to až nyní??? A
>>>ještě jedna otázka. Pokud si vůz odečtu v DPH, musí
>>>se
>>>to
>>>nějak speciálně zapsat formuláře DPH???Někde jsem
>>>četl
>>>něco o řádku 47.
>>>MOC VŠEM DĚKUJI ZA RADY
>>>
>>>PC
>>odpočet, se pak opravdu píše ještě do ř.47.
>
>Děkuji za odpověď. Takže pokud chápu správně, opravu
>věcí na autě, ketré jsem udělal v lednu tam dát
>nemůžu. Ani naftu atd. A když jsem se stal plátcem 15.2. tak
>tam můžu dávat tyto věci až od 15.2.? Nebo už od
>začátku měsíce. A ještě se zeptám možná úplně
>špatně..Podnikám od ledna plátcem jsem se stal od 15.2. , auto bych
>vložil do majetku od 1.1. a dph z něj si pak uplanil
>až únoru to je asi špatně, že jo. A doklady tam dát
>alespoň jako výdej bez DPH...
>Ještě jednou moc děkuji.
Odpočet DPH z automobilu uplatníte v 1. přiznání DPH ( odpočet z majetku je možný až 12 měsíců před plátcovstvím), tzn. v Přiznání k DPH za únor.
Auto vkládáte do majetku obvykle datem koupě, převodu vlastnictví.
Nenapsal jste přesně odkdy přesně podnikáte, píšete od ledna (letošního roku?).
To je také určující pro to,co si můžete zahrnout do výdajů v podnikání.
To
Podnikám od 1.1.2014, plátcem jsem se stal 15.2.2014. Jde mi o to co jak naložit s těmi doklady za opravy,které proběhli v lednu po koupi vozu a jakým způsobem vůz začít odepisovat a od kdy. A pokud vůz vložím koupil jsem ho 3.1.2014 hned toho 3.1.2014 tak jestli si tam mohu dát fakturu za opravu a neuplatnit si z ní DPH nebo jak se to v tomhle případě dělá..Ještě jednou velké díky všem za oppovědi
6.1. zařadíte do majetku a můžete odpisovat zrychleně nebo rovnoměrně, to je na vašem uvážení.
Opravu dáte do výdajů vč. DPH.
Pokud budete využívat auto jen zčásti v rámci podnikání, musíte tomu podřídit i odpočet DPH z automobilu a případně krátit i odpisy, všechny opravy a údržbu automobilu. To je ale na delší debatu.
Aha, tak já si auto zařadím 6.1. do majetku a vše až do 15.2. budu dávat celou částkou vč. DPH.A od 15.2. to začnu dělit?Nevím jak tco na to program...Ale když jsem od 15.2. a je to Aresu tak můžu od toho 15 nebo až po doručení do ruky?? Komplet auto bude vše do podnikání. Ještě jednou děkuji...
Od 16.2. fakturujete s DPH a současně můžete odpočítávat.
Nevím, co máte na mysli tím, že to začnete dělit.
pokud máte na mysli využití pro podnikání a soukromé použití je na to v DPH mechanismus, jak to udělat.
Na začátku stanovíte odhadem % využití (poměr mezi soukromým a podnikatelským užitím) Odpočet tím hned pokrátíte. Pokud se na konci roku bude procento lišit o více jak 10% , pak dodaníte část uplatněného odpočtu.
Tady bych vám radila obrátit se na někoho, kdo se v tom vyzná. Pro laika je to složité.
OT: jednoduchost dańových zákonů
VH a už jste viděla, že by daňové zákony šly vykládat selským rozumem?
Já o tom tedy nejsem přesvědčena. A nikoho nestraším. Vidím to v praxi, jak si to vykládají "laici".
A o NOZ se mi ani nezmiňujte :-). Právě jsem v pátek a sobotu (od 9- 17 hod každý den) absolvovala další část cyklu školení ke smluvním vztahům.
Prosím p. alen1 ..auto do firmy
Tak ještě jednou si to vše dám dohromady...
Den 3.1.2014 vložím v účetnictví do majetku vůz v ceně bez DPH. Fakturu si nechám a zaúčtuji jí až 15.2.2014 (od této chvíle jsem plátcem). Doklady za leden a 1/2 února za PHM na auto a opravu auta dám jako výdej včetně daně. Od 15.2.2014 budu účtovat výdej za PHM opravy a vše další s uplaněním dph.
Jen si nejsem jistá jestli to vůbec můj program povolí.
Nebo se to v praxi dělá jinak? A až spustím výpočet DPH tak budu muset někam do řádku 47 něco ručně dopisovat???
Jsem trošku mimo neustále jsem účtoval pouze podvojné účetnictví a zajeté firmy a teď jsem z toho rozhozený, protože aby nebyl problém na Fú...
Moc děkuji za odpověď...
Re: Prosím p. alen1 ..auto do firmy
Jinak. Fakturu za auto normálně zaúčtujete, můžete i 3.1.2014, kdy jste ji přijal - na majetkový účet. Zařadíte do užívání dnem 6.1. (tedy tuším, že to tak bylo) a bez DPH.
Pro odpočet DPH i cenu pořízení majetku si spočítáte cenu shora.
Až v rámci prvního přiznání k DPH odečtete DPH, většinou je přímo v přiznání volba ručního doplnění řádku pro odpočet majetku.
Takže fakturu můžete zadat i toho 15.2. s členěním PN, ale v položce zapíšete 1ks ,cena , zakřížkujete, že budete počítat shora, sazba 21%, vyjde vám 199988,8 ZD a 42011,2 daň. Majetek si zadáte samostatně a to bez DPH.
Nic dalšího. Až vytvoříte přiznání DPH za 2/2014 stoupnete si na řádek toho měsíce DPH a kliknete (je to zamodřené) na změna režimu a doplníte na ř. 45 pouze částku DPH (celková částka odpočtu majetku - 12 měsíců), uložíte.
Strašně děkuji, konečně jsem se někam pohnul a pochopil... Ostatní doklady budu dávat do doby co byl neplátce celé a po té je začnu zaúčtovávat pro odpočet daně...Ať mi ještě někdo řekne, že DE je jednodušší než podvojné účetnictví... Já si myslím opak...
Ještě jednou velké díky....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2014 10:05
Dobrý den,
jsem podnikatel FO. Koupil jsem si použitý vůz pro podnikání v lednu 2014 cena vč. DPH je 240 000,-. Od 15.2.2014 jsem se stal plátcem DPH. Chápu správně, že si můžu vůz dát do nákladů za DPH únor 2014??? A odepisovat jej 5 let ve druhé 2 odpisové skupině? A zrychleně nebo rovnoměrně? A je možné si tam dát účtenky za naftu a opravy vozu z ledna 2014??? Byl jsem si požádat, abych se stal plátcem, ale přišlo mi to až nyní??? A ještě jedna otázka. Pokud si vůz odečtu v DPH, musí se to nějak speciálně zapsat formuláře DPH???Někde jsem četl něco o řádku 47.
MOC VŠEM DĚKUJI ZA RADY
PC