Re: OSVČ - vedlejší?
Oddíl 5 mi právě vyplnit nejde. Myslela jsem si, že když si platila nemocenské, že asi bude považována za hlavní, ale nemůžu to z pokynů vyčíst, tak jsem si nebyla jistá. Takže 2 měsíce je hlavní, i když měla zaměstnání, protože si platila to nemocenské, a 10 měsíců je vedlejší - zaměstnání. Je to tak? Proč to nemůžu vyčíst z těch pokynů... Děkuji
Mluvíme o tom samém oddílu-bodu 5. řádek 24 Dobrovolná účast na nemocenském pojištění?
*zaškrtnou ANO a zadat křížky do měsíců 1 a 2 ?
To je ono !
Nemůžete mít zaškrtnuto "jen vedlejší", ale musíte zaškrtnou "hlavní i vedlejší"
A pod tím křížky do 1 a 2 Hlavní
a 3 - 12 Vedlejší
Jen aby Vás to nemátlo - od letošního roku (2014) by jí stačilo být jeden den z měsíce zaměstnaná a mohla by mít podnikání jako vedlejší činnost. A to, pokud jsem správně pochopila, i v případě, že by si platila nemocenské pojištění.
Rok 2013 je pro OSVČ v tomto případě mnohem přísnější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2014 14:07
Dobrý den, prosím o pomoc. OSVČ měla po celý rok 2013 zaměstnání. V lednu a únoru 2013 si jako OSVČ platila nemocenské. Teď vyplňuji přehled pro SP a když vyplním, že celý rok byla OSVČ považována za vedlejší, nikde se mi tam nepromítne to nemocenské, do ř.27 nejde psát . Je to tak správně? Děkuji.