Re: výdaje % z příjmů a silniční daň?
Pokud používáte vozidlo k podníkání, tak jste povinen platit silniční daň
To, že nefakturujete cestovné, není relevantní
I když byste neměl Vaše vozidlo zařazené v obchodním majetku, a používal to k podnikání, tak byste musel platit silniční daň
Jiná věc je, zda Vám používání vozidla pro podnikatelské účely případná kontrola FÚ prokáže. Ale tady se už dostáváme do šedé zony.
OT
Musí platit silniční daň OSVČ - účetní - pokud jezdí soukromým autem pracovat ke klientům do jejich sídla? Počítá se to jako použití auta pro podnikání? Auto není v majetku, žádné výdaje.
Abych pravdu řekla, nikdy mě nenapadlo, že bych musela platit silničku :)...jen teď na základě předchozího příspěvku.
Re: výdaje % z příjmů a silniční daň?
S fakturací to nijak nesouvisí, zákon o silniční dani říká, že předmětem této daně jsou automobily, které jsou používané k podnikání. Je úplně jedno, jestli máte v účetnictví nebo DE nějaké paragony za benzín, cesťáky, nebo jestli si fakturujete dopravné, podstatné je, že auto k podnikání používáte. Pokud ano, jste povinen silniční daň platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 3. 2014 8:05
živnostník....nevedu DE, ale uplatňuji výdaje % z příjmů.Tzn.eviduji pouze faktury vystavené+prodejky a dokládám k datumy úhrad. Nyní mě řekl známí, který pracoval na FÚ, že jsem povinnen podávat přiznání k silniční dani a silniční daň i platit, protože % výdaje objahují i silniční daň. Připadá mi to jako hovadina. Nikomu neúčtuji cestovné, nevedu DE!!!
Ví někdo?