Práce přesčas a příplatek

• (neregistrovaný)

10. 3. 2014 10:25

Dobrý den,mohu poprosit o radu?Pracuji ve ve firmě jako vedoucí prodejny, ve smlouvě mám 40 hod.úvazek,v sobotu je prodejna otevřená do 12 a v neděli zavřeno.ted o víkendu jsme měli inventuru,byli jsme 12 hodin v sobotu a ještě nám nařídili i v neděli opět 12 hodin.Myslím si,že na to neměli nárok,abychom šli i v neděli,je to tak?a co se týče zaplacení za tyto hodiny,podnik na nás zkouší,že se hodiny navíc neproplácí,máme si je vybírat ve formě náhradního volna,ale pokud nechci,musí mi je proplatit+musíme dostat příplatek ve výši 25%Děkuji moc za rady,chci být připravená.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2014 10:30

jasná. (neregistrovaný)

Re: práce přesčas a příplatek
      § 114 Mzda nebo náhradní volno za práci přesčas
      (1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen „dosažená mzda”) a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.

• 10. 3. 2014 10:33

janaf (neregistrovaný)

Takže jestli to dobře chápu,tak mi nemůžou nařídit náhradní volno,musím s tím souhlasit,je to tak?a co se týče toho nařízeného přesčasu o víkendu,je to proti zákoníku práce?Zaměstnavatel mi může nařídit jen 8 hod týdně navíc,je to tak?

• 10. 3. 2014 10:47

jasná. (neregistrovaný)

Není to tak. Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v PRUMĚRU více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích.
      Jiná věc je, zda byl dodržen nepřetržitý odpočinek v týdnu.

• 10. 3. 2014 10:53

janaf (neregistrovaný)

a jak je to prosím s tím odpočinkem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).