Re: DPFO švadlena a přehled o v a p čssz
Máte řemeslnou živnost ? Nevím jak to mají švadlenky, proto se ptám.
Nezáleží na vzniku živnostenského listu, ale hlavně na tom, kdy jste začala podnikat a tak ke kterému datum jste začátek nahlásila na OSSZ a svoji ZP.
Přehledy musíte podat na svoji ZP i na OSSZ. Zdravotní pojištění se platí i z příjmu 10,-Kč
Výroba textilií, textilních výrobků, oděvů a oděvních doplňků - takže 60% díky
Nevím, jak je to v případě ID, ale není to tak, že nemusíte první rok podnikání platit zálohy na zdravotní pojištění, ale v případě příjmů musíte zdravotní pojištění doplatit jednorázově po podání přehledu ?
Každá podnikající OSVČ musí podávat Přehled na ZP i na OSSZ.
Pro paní je díky ID činnost pro ZP a OSSZ vedlejší, za první rok hradí podle skutečného výdělku. ZP pak zaplatí jednorázově a platí zálohy (neplatí pro ni min. vym. základ) a na OSSZ je to opět vedlejší činnost, pokud nedosáhne rozhodné částky, tak zálohy ani OSSZ neplatí, pokud ano tak pak doplatí sociální pojištění dle skutečného výdělku a začne zálohovat podle vypočtené výše zálohy (neplatí pro ni min. vym. základ). Jelikož není zaměstanec ani na nemocenské, tak pro ni povinnost platit zálohy platí, ale platí vypočtenou zálohu nikoliv z min. vyměř. základu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 3. 2014 12:54
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem OSVČ švadlena. Mohu si uplatnit v přiznání výdaje paušálem 60%? Pokud živn.list vznikl k 28.08.2013 musím měsíc srpen uvádět jako měsíc, kdy už jsem OSVČ (jak v přiznání tak v přehledu výdajů a příjmů pro čssz)? A ještě jedna otázka. Jsem v část. invalidním důchodu musím podávat přehled o výdajích a příjmech na zdravotní pojišťovnu?
Moc děkuji
Klára