DPH z not. zápisu před zápisem na OR

• (neregistrovaný)

10. 3. 2014 13:32

Dobrý den, firma byla na OR zapsána 3. 3. 2014, 17. 2. 2014 byl sepsán notářský zápis (částka včetně DPH), registrace PO a k DPH se vyřizuje. Chtěla bych se zeptat, zda je možno uplatnit DPH za vyhotovení not. zápisu, když byl doklad vyhotoven před zápisem do OR a zároveň ještě nebyla firma přihlášena na FÚ ani jako PO ani jako plátce DPH. Velice vám děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2014 13:34

alli (neregistrovaný)

Re: DPH z not. zápisu před zápisem na OR
      DPH ze služeb ne, lze jen z obchodního majetku

• 10. 3. 2014 14:10

EM (neregistrovaný)

Děkuji za radu. Chápu tedy dobře, že DPH (kromě DPH z majetku, pokud je v majetku ke dni registrace), lze uplatnit až po registraci k DPH? Nebo je tam ještě nějaká jiná možnost. dostal se mi do ruky článek viz výtah z článku:

"Plátcem DPH se pak osoba stane ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí o registraci (do roku 2012 platilo, že se stala plátcem ode dne stanoveného v registraci, což většinou bylo ještě dalších 10 dnů navíc z důvodu zaručení převzetí písemnosti alespoň fikcí).
      Tato určitá komplikace, že prakticky není možné v jediný den získat dobrovolnou registraci k DPH, je určitým způsobem vykompenzována další novinkou v zákoně o DPH platnou od roku 2013. DPH lze totiž nárokovat zpětně z přijatých dokladů, které mají datum uskutečnění zdanitelného plnění ve zdaňovacím období, kdy se příjemce tohoto plnění stal plátcem.
      Do konce roku 2012 se musela striktně držet hranice dne zdanitelného plnění (s výjimkou možnosti uplatnit DPH z obchodního majetku a zboží, pořízeného rok zpětně před registrací k DPH – toto zůstává v platnosti i nadále).
      Pokud tedy bude den zápisu nové společnosti do obchodního rejstříku (či zahájení podnikání fyzické osoby) a den následující po dni oznámení rozhodnutí o registraci k DPH ve stejném měsíci, má tento nový plátce DPH nárok na odpočet DPH ze všech dokladů tohoto měsíce (pochopitelně za předpokladu, že je použije pro uskutečnění zdanitelných plnění, popř. plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně).
      Uvádím zde termín stejný měsíc, byť zdaňovacím obdobím může být i kalendářní čtvrtletí. Ovšem od roku 2013 se všichni noví plátci povinně stávají měsíčními plátci, i když by jejich obrat byl minimální."

Přijde mi, že pokud by byl doklad vyhotoven 1.3.2014,tak by už to šlo. Je to tak? Ještě jednou moc prosím o radu.

• 10. 3. 2014 20:07

alli (neregistrovaný)

jiná citace
      § 79
      (1) Osoba povinná k dani má nárok na odpočet daně u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stala plátcem, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jejího obchodního majetku.

• 10. 3. 2014 21:00

EM (neregistrovaný)

No, právě. Z toho důvodu jsem se obrátila na "Diskuzi". Protože vím o tomto paragrafu a to, co je v tom předešlém článku není podpořeno odkazem na nějaký paragraf, tak z toho důvodu se ptám, zda o tom někdo neví něco více. I tak moc děkuju za příspěvky, kdyby jste zjistil(a) něco jiného, dejte prosím vědět. Každopádně já se budu řídit tím paragrafem, protože při případné kontrole nevím, čím bych argumentovala, takových článků už bylo.

• 10. 3. 2014 21:45

. (neregistrovaný)

§ 79 platnost 2013
      (3) Nárok na odpočet daně podle odstavců 1 a 2 lze uplatnit za zdaňovací období, do něhož spadá den, kdy se osoba povinná k dani stala plátcem.

§ 79 platnost 2012
      (3) Nárok na odpočet daně podle odstavců 1 a 2 lze uplatnit za první zdaňovací období po datu registrace.

Ale znění "součástí jejího obchodního majetku" je v odstavci (1) stále

• 10. 3. 2014 22:16

. (neregistrovaný)

Z diskuze pod článkem, kde se hovoří o možnosti uplatnit odpočet DPH v návaznosti na novou registraci k DPH

http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/povinna-a-dobrovolna-registrace-k-dph/

Tazatel
      3.12.2013 9:10:05
      Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH a jeho uplatnění,když jsme s.r.o. založili v listopadu 2013. Můžeme si uplatnit DPH i z dokladů předcházející datu vzniku firmy? Jezdili jsme a zařizovali jsme různé věci. Děkuji M.

Odpovídající - pisatel článku
      3.12.2013 10:52:34
      Dobrý den, odpočet z dokladů před vznikem společnosti rozhodně možný není, pokud se nejedná o obchodní majetek od plátků pořízení 1 rok před datem registrace. V měsíci registrace DPH nárok na DPH ze služeb uplatňujeme, pokud souvisí s výstupy, které již DPH podléhají.

- další následuje ..

• 10. 3. 2014 22:17

. (neregistrovaný)

http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/povinna-a-dobrovolna-registrace-k-dph/

Tazatel
      10.2.2014 15:12:59
      Dobrý den, zarazil mně váš názor, že si od roku 2013 mohu uplatnit odpočet DPH z režijních plnění s datem uskutečnění před vznikem plátcovství DPH – například ze školení, které absolvuji 10. 2. pokud se stanu plátcem 20. 2. téhož roku. Nenašel jsem pro toto tvrzení oporu v zákoně o DPH. Můžete mně odkázat na příslušný paragraf?

Odpovídající - pisatel článku
      10.2.2014 21:11:09
      Vycházím z toho, že dnes všichni noví plátci DPH jsou měsíčními plátci, takže se v rámci jednoho měsíce dají snadno rozlišit režijní služby, které byť před datem registrace v daném měsíci, ale přesto patří k plněním, které jsou již zdaňovány např. proto, že jsou fakturovány jednou měsíčně na výstupu. Takto jsem i odpovídala v diskusi, v zákoně toto skutečně není napsáno přímo. Nicméně nevidím problém v tom, když se i Vámi zmiňované školení 10 dnů před registrací k DPH použije pro již zdanitelná plnění daného měsíce, obzvláště když se ihned po registraci k DPH v daném měsíci fakturují "celoměsíční" služby s DPH bez rozdílu na období před a po registraci k DPH. Máme toto podpořeno několika kontrolami u nových klientů, kde finanční úřad nikterak nerozporoval - ale vždy se jednalo o firmy, které fakturovaly své měsíční služby na konci měsíce - tzn. v měsíci registrace zdanily odměnu za své služby v plném rozsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).