DPFO-daňový bonus

• (neregistrovaný)

11. 3. 2014 10:22

Prosím o radu. V roce 2013 jsem pracovala celý rok na DPP s příjmem jen 2500Kč měsíčně. Prohlášení jsem podepsala u této DPP jen na 01-04/2013. Od 05/2013 jsem měla k tomu ještě DPČ s celkovým příjmem za rok 43000Kč-od 05 jsem měla prohlášení podepsané u této DPČ. Mám dvě děti, na něž uplatňuji slevu. Daň mi nebyla stržena zálohová žádná, srážková u DPP v měsících, kdy jsem neměla podepsané prohlášení u DPP. V některých měsících mi byl vyplacen na DPČ i daňový bonus-pokud mzda přesáhla 4tis.
    Mám nyní podat daňové přiznání? Můžu požadovat doplacení zbytku ročního daňového bonusu?
    Domnívám se, že pokud přesáhne roční příjem 48 tis...tak ANO. Co však do tohoto příjmu lze započítat? HM z DPČ činí za rok jen 43 000Kč, lze k tomuto příjmu připočíst i HM z DPP za měsíce, ve kterých jsem měla podepsané prohlášení právě u DPP tj za 01-04, tj...4 x 2500Kč tj. + 10000Kč. Pak by můj roční příjem přesáhl 48 000Kč a mohla bych požadovat zbytek ročního daňového bonusu na dvě děti, tj rozdíl mězi celkovým nárokem na bonus a bonusem, který mi byl v několika měsících již vyplacen?
    Děkuj předem za odpověď. Nerada bych se ocitla v situaci, kdy bych ještě daňový bonus musela vracet-to je pak lepší přiznání nepodávat.
    Jsem samoživitelka a každá koruna se hodí. Díky!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2014 10:32

jasná. (neregistrovaný)

Re: DPFO-daňový bonus
      Do příjmu se vám započítá veškerý příjem daněný zálohovou dani a tak jak počítáte, měl by dosáhnout výše 48 000,-Kč za rok, tudíž můžete uplatnit daňové zvýhodnění. Vyžádejte si od zaměstnavatelů pozvrzení o zdanitelných příjmech a daňové zvýhodnění zpracujte. Uvidíte, kolik vám vyjde vratka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).