Re: Příjmy ze zem. činnosti a DP
Pokud zaměstnanec není OSVČ(nemá živnostenský list na zemědělskou činnost) tak DP podávat nemusí. Pokud je OSVČ tak musí v každém případě DP podat ale pak příjmy nebudou podle § 10 ale podle § 7. Pak má dvě možnosti, buď doložit skutečné příjmy a výdaje, nebo výdaje % u zemědělské činnosti 80%.
Osvobozené to je i když hranice není v tomto případě 20000,- ale 6000,- on se do ní vejde. 20000,- je když by neměl pracovní poměr. Pokud si chce DP podat sám, tak samozřejmně může
Ano máte pravdu také mě to nedalo a hledala jsem výklad zákona.Trošku jste mě na začátku zmátla. Ale skutečně se jedná o příjmy a ne o zisk, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji. Tak DP zaměstnanec podat musí. Na zemědělskou činnost podle § 10 může uplatnit vydaje % je to 80% a záleží co mu vyjde lépe, zda skutečné výdaje nobo to %
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 3. 2014 6:42
Dobrý den,
má zaměstnanec, který má kromě příjmů ze zaměstnání ještě příjmy ze zeměd. činnosti povinnost podat DP? Příjmy měl cca 14 000,- Kč, výdaje cca 11 000,- Kč, základ daně je tedy cca 2 830,- Kč. Jsou to příjmy dle §10, ale v § 10 odst.3 se potom píše, že pokud příjmy v §10 odst.1a nepřesáhly 20 000,- , jsou osvobozeny, tak nevím, poradíte prosím někdo zkušenější? děkuji