Špatně vypočítané zdravotní pojištění

• (neregistrovaný)

12. 3. 2014 21:49

Paní účetní mi po celý rok 2013 odváděla špatně zdravotní pojištění. Nyní při zúčtování daní mi oznámila, že mám pojištovně doplatit 2400kč. Kdo má tuto částku pojištovně zaplatit. Já nebo účetní,která udělala chybu? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2014 18:39

iva. (neregistrovaný)

Re: Špatně vypočítané zdravotní pojištěn
      Kde se stal problém - proč bylo pojistné špatně spočítáno? Máte např. částečný úvazek a platil pro Vás minimální vyměřovací základ?
      Od 1.8.2013 se zvedla minimální mzda na 8.500 Kč, těch 2.400 by zhruba odpovídalo tomu, že, máte-li jen minimální mzdu, za Vás bylo pojistné odváděno až do konce roku 2013 jen z 8.000 Kč. Ale to jsou jen dedukce, výčet možností, co se mohlo stát.
      Jak Vám to účetní vysvětlila?
      Vy sama tu částku doplatit nemůžete, musíte prostřednictvím zaměstnavatele. A zaměstnavatel by Vám ji měl strhnout i bez Vašeho souhlasu - § 147 odst. 1, písm. b) zákoníku práce.
      Nebo Vám jde o to, zda bez ohledu na důvod nedoplatku na pojistném, to za Vás zaplatí účetní (např. ze své pojistky)?

• 14. 3. 2014 6:36

eva.nakladalova@seznam.cz (neregistrovaný)

Re: Špatně vypočítané zdravotní pojištěn
      Pracuji pouze na poloviční úvazek za polovinu minimální mzdy a paní účetní se celý rok domnívala, že s takové mzdy nemůžu vyžít, tak místo aby zvedla telefon a zeptala se ,mi odváděla zdrav. pojištění na základě domněnek přestože papíry od zaměstnavatele byly vyplněné v pořádku. Proto si myslím, že by měla doplatit špatně vypočítané zdrav. pojištění p.účetní, protože se měla informovat- je to její práce za kterou bere peníze. Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).