Přijatá platba VZP - přeplatek

• (neregistrovaný)

13. 3. 2014 11:12

Dobrý den,
    jak mám zaúčtovat následující přeplatky od VZP, které jsou zasílány pravidělně lékařské ordinaci?

VZP posílá každý měsíc zálohu ve výši třeba 20.000 kč. Ordinace ale vystaví pojišťovně fakturu třeba jen na 2.000,- za měsíc a další měsíc jí opět přijde 20.000, a ona opět vystaví fakturu jen na 2.000. Přeplatky (v našem případě ve výši 18.000,- ) zůstávají v účetnictví ordinace do dalších období. Ordinaci se postupně zvyšují plnění, která bude pojišťovně fakturovat a tak se v dalším roce přeplatky s velkou pravděpodobností zůčtují jako úhrada budoucích faktur, protože VZP nebude zálohy zatím zvyšovat. JAk byste konkrétně účtovali tyto zálohy, které chodí na bankovní účet.
    Děkuji moc moc moc za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2014 11:23

maxx (neregistrovaný)

Re: Přijatá platba VZP - přeplatek
      Opravdu bych účtovala jako zálohy. Faktura za péči 2000 Kč, odečet přijaté zálohy -2000 Kč, k platbě nula, zůstatek zálohy 18000 Kč.
      Určitě máte nějakou smlouvu s VZP, jak to tam je popsáno? Jako zálohy, které se budou pravidelně zúčtovávat?

("moje" ordinace dostávají zaplaceno vždy podle vykázaných výkonů, takové zálohy nemáme)

• 13. 3. 2014 11:38

Veronikagrisgris (neregistrovaný)

Ve smlouvě je to popsáno jako předběžné úhrady a považují se za zálohy. Budou finančně vypořádány v rámci celkového ročního vypořádání (které ještě nepřišlo a možná nepřijde :-D ) Mám tyto zálohy danit? Děkuji

• 13. 3. 2014 11:46

maxx (neregistrovaný)

Danit - záleží jestli vedete účetnictví (tam se přijaté zálohy nedaní, daní se jen výnos - tedy ty 2000 Kč měsíčně) nebo daňovou evidenci - tam daníte přijaté zálohy.

• 13. 3. 2014 11:59

Veronikagrisgris (neregistrovaný)

Děkuji Vám za rady, moc mi to pomohlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).