Úroky z úvěru

• (neregistrovaný)

14. 3. 2014 21:32

Dobrý den,
    prosím o radu. Společnosti si vzala úvěr ve výši 591 138,-
    splatný v 60ti splátkách. Celkem mělo být zaplaceno 726301,91.
    Odečetla jsem tedy 726301,91-591138 a zjistila, že 135163,91 je úrok, děleno 60ti splátkami to dělá 1814,64 měsíčně. Účtovala jsem tedy měsíční splátku jistiny úvěru plus měsíční úrok. Je to tak správně? Nyní se úvěr ukonči kvůli odcizení předmětu financování a nemohu se dopočítat zbývající jistiny, kterou uvedl poskytovatel úvěru. Podle jeho údajů bychom měsíčně platili vyšší úrok a méně umořovali, jak mám, ale zjistit kolik kč dělá úrok v jednotlivých splátkách?
    Děkuji moc za všechny rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2014 9:22

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Úroky z úvěru
      Není to správně. Vysvětlení se sem nevejde, vygůglujte si složené úrokování nebo raděj umořování.
      Nebo se zeptejte na přesná čísla poskytovatele úvěru.

• 16. 3. 2014 8:36

Jitka. (neregistrovaný)

Dekuji.Pravdepodobne jsem uctovala nizisi uroky a vyssi splatku jis iny.Jak mam tedy opravit lonsky respektive predlonsky rok?Mohu jen nejakym internim dokladem?Ale asi nemohu uplatnit uroky ktere mely byt zauctovany v roce 2012?

• 16. 3. 2014 10:38

v.e.n.d.y.

Do uzavřených období už účtovat nemůžete. Pokud máte otevřen rok 2013, lze úroky a jistinu 2012 opravit rozvahově a v roce 2013 přeúčtovat interním dokladem. Pokud už 2013 uzavřen máte, pak oba roky rozvahově a úroky do nákladů nedostanete. Vy nemáte na splátkovém kalendáři vždy vyčíslenu splátku jistiny a úrok? Každý měsíc? Podle toho jste měla účtovat.

• 17. 3. 2014 10:52

Jitka. (neregistrovaný)

Právě, že to tam nemám a tak jsem úrok vypočítala, pouze odečtením celkové částky, která bude zaplacená od výše úvěru..
      2013 mám ještě otevřený. Jak to mám prosím tedy konkrétně opravit? Udělám INT a navýším úvěr na D 461 a kam mám tedy zaúčtovat úroky za rok 2011 a 2012? Na jaký účet, když už si je nemohu dát do nákladů? Děkuji moc za pomoc, ještě nikdy jsem se z takovou to situací nesetkala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).