Re: Nárok na dovolenou po návratu z RD
to by musela kolegině mít ještě do konce roku nemoci nebo OČR , eplacené volno a pod. aby zameškala kromě RD ještě dalších asi 84 dnů, aby měla nárok krácený o 6/12
Můžete mi tedy napsat, podle jakých pravidel se nárok na dovolenou v tomto případě počítá? Máme mzdovou účetní na baterky, chtěla nám neprávem krátit dovolenou i při nástupu na MD. Tak abych jí ten náš nárok uměla zdůvodnit :-(
Díky. Helena
Fuj, to jsem tedy napsala pěknou hrubku, samozřejmě "kolegyně" a
co se týká nároku na dovolenou, tak to popisuje zákoník práce v § 211 - 223.
Ve zkratce: pokud zaměstnenc v kalendářním roce odpracuje alespoň 60 dnů, vznikne nárok na celoroční výměru, která se krátí o neodpracované dny (nemoc, OČR, rodičovská dovolená, neplacené volno a pod.)
Za odpracované dny se považuje mimo jiné i doba čerpání MD a D.
Pokud měla kolegyně do konce roku 2013 odpracováno alespoň 60 dnů, vznikl jí nárok na celoroční výměru dovolené, který byla ale krácen o čerpání RD, případně nemoci, OČR neplacené volno a pod. a to za prvních 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
Jestli ale do konce roku neodpracovala alespoň 60 dnů, vznikl nárok na dovolenou za odpracované dny a to za každých 21 dnů na 1/12.
Musíte tedy nejdříve zjistit, kolik dnů v roce 2013 kolegyně odpracovala a také kolik dnů zaměškala. Teprve potom je možné správně odpovědět.
Díky moc, mně unikla ta informace, že za prvních 100 zmeškaných (předpokládám pracovních) dnů se to krátí jen o 1/12 a až dále za každých 21 dnů o 1/12. Přetlumočím to takhle kolegyni, aby měla pro tu naší mzdovku argument. Díky díky díky!!! H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 3. 2014 8:50
Dobrý den,
kolegyně se 3.7.2013 vrátila do práce po tříleté RD. Dovolenou z doby před RD měla vyčerpanou. Mzdová účetní jí za rok 2013 nárokovala jen 12 dnů místo 25, na které máme ve firmě nárok. Chápu to správně tak, že sice v r. 2013 odpracovala více než 60 dnů, ale protože RD jí trvala víc než 100 pracovních dnů, je proto dovolená krácena?
Já jsem se vrátila po tříleté RD 2.3.2014. Pokud nebudu marodit, náleží mi plná výše dovolené za rok 2014?
Děkuji za odpověď.
Helena