Re: Sleva na pracujícího důchodce
Je začátek roku 2014, máme novou vládu ... po zkušenostech z minulých let - např. změny, týkající se účetnictví, které měly platit od 1.1.2014 vyšly ve Sbírce zákonů 31.12.2013 ... vážně si myslíte, že dneska dostanete fundovanou odpověď? :-)
Vždyť ta možnost/nemožnost uplatnit slevu na poplatníka i SD se může odvíjet od výsledku soudních sporů, které na toto téma běží. Navíc budeme mít po 31.3.2014 jasno jak se k tomu postavily finanční úřady. Hezký večer.
Re: Sleva na pracujícího důchodce
Dobrý den, Ivo, nevím, zda si rozumíme - nešlo mi o to, že SD zastavili výplatu důchodu od 1.1. aby měli nárok na slevu,pokud jste měla na mysli toto ...? psala jsem, že tady na BC v zákoně 586/1992 je vloženo, že sleva na poplatníka (důchodce) bude platit znovu od 1.1.2016 alespoň tak jsem to pochopila a na tohle jsem se ptala, kterou novelou to schválili ...že mi to uteklo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 3. 2014 11:37
dobrý den, já už dělám koniny, z-kyně pobírá star.důchod od 20.11.2013 a já jí zastavila slevu na poplatníka už v prosinci :-( teď dělám roční zúčtování a uvědomila jsem si to, tak se chci jen ujistit, že měla nárok na slevu i v prosinci, viz ust. 35ba) ZDP, tj. nebyla na počátku zdaň.období star.důchodce, tak má nárok na slevu na poplatníka. Pak jsem našla, tady v zák. č. 586/1992, že toto neplatí od 1.1.2016 - to mi nějak uniklo - to už bylo schváleno a vejde v účinnost skutečně od 2016? můžete mi prosím říci jakou novelou k tomu došlo ? děkuji
a) 24 840 Kč na poplatníka; daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu, (Část za středníkem p o z b ý v á účinnost 1. ledna 2016.)