Re: Mám přeplatek na dani?
Nemám, před pár lety jsem měla podobnou situaci: živnostenský list a příjem z podnikání 0 Kč a příjmy z brigád, ptala jsem se přímo na FÚ, ukazovala zaměstnankyni potvrzení o příjmech od zaměstnavatele a ona mi řekla, že mi stačí prohlášení o tom, že jsem v roce xy nepodnikala a neměla zdanitelné příjmy, dokonce mi to prohlášení sama napsala na svém počítači a dala mi i jeden kus jako vzor s sebou domů.:) Protože když máte příjmy z podnikání 0 a ostatní zdaněné, případně je tam uplatněna sleva na dani, tak samozřejmě už není co danit, že? :)
Re: Mám přeplatek na dani?
>>>Letos máte povinnost podat DP, nemůžete napsat čp, že
>>>nemáte příjmy, když je máte
>>Nemám, před pár lety jsem měla podobnou situaci:
>>živnostenský list a příjem z podnikání 0 Kč a příjmy
>>z
>>brigád, ptala jsem se přímo na FÚ, ukazovala
>>zaměstnankyni
>>potvrzení o příjmech od zaměstnavatele a ona mi
>>řekla,
>>že mi stačí prohlášení o tom, že jsem v roce xy
>>nepodnikala a neměla zdanitelné příjmy, dokonce mi to
>>prohlášení sama napsala na svém počítači a dala mi i
>>jeden
>>kus jako vzor s sebou domů.:) Protože když máte
>>příjmy
>>z podnikání 0 a ostatní zdaněné, případně je tam
>>uplatněna sleva na dani, tak samozřejmě už není co
>>danit,
>>že? :)
>
tehdy to byly příjmy z brigád daněné zálohovou daní
>nebo srážkovou daní? Za platnosti zákonu o správě daní
>a poplatků nebo za platnosti daňového řádu?
Promiňte, o tomhle nehodlám diskutovat, protože je to v tuto chvíli již bezpředmětné. Směrodatné pro mne tehdy bylo to, co mi sdělila pracovnice FÚ, pod který spadám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 3. 2014 15:10
Zdravím, mohl by mi někdo potvrdit/vyvrátit můj předpoklad, že mám nárok na vrácení daně?
Minulý rok jsem dokončovala vš, je mi více než 26 let. Jelikož jsem se věnovala studiu, moc jsem nepracovala. Příjmy jsem měla jen z DPP, celkem u čtyř zaměstnavatelů, u jednoho ovšem byla mzda nižší než 5000 Kč, tudíž jsem si od něho nenechala vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech.
U prvního zaměstnavatele příjem za měsíce 2, 3, 7, 9, 10 a 11 celkem 19623 Kč, podepsána sleva na poplatníka na měsíce 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, sražená záloha na daň 0 Kč.
U druhého zaměstnavatele příjem za měsíce 9 a 12 celkem 12750 Kč, nepodepsána sleva na poplatníka, sražená záloha na daň 1920 Kč.
U třetího zaměstnavatele příjem za měsíc 12 byl 7542 Kč, podepsána sleva na poplatníka na měsíc 12, sražená záloha na daň 0 Kč.
Další skutečnosti: od půli listopadu do půli května a od konce června do půli července jsem byla evidována na úp.
Vlastním živnostenský list, na který jsem ovšem nikdy nezačala podnikat, příjem z podnikání tedy 0 Kč.
Za jednu nahodilou výpomoc -překlad pro známého jsem dostala odměnu 5000 Kč, to vše bez dohody, peníze mi poslal na účet. Obávám se, zda, když si podám dp, fú toto nezjistí, a nebude problém.
Minulé dva roky, když jsem nepodnikala, jsem psala pouze čestné prohlášení, že nemám příjmy z podnikání, udělala bych to i teď, ale zdá se mi škoda nechávat fú případných 1920 Kč, které mi vycházejí jako sleva na dani.
Čili, spočítala jsem si to dobře a mám na slevu nárok? Mám někde uvádět skutečnost, že jsem byla na úp?