Re: Hlavní pracovní poměr na zkrácený úv
Pokud zamtel eviduje váš PP jako hlavní, musí do minima zdravotního pojištění doplácet on sám (a vám to strhne). Sociálku platí dle skutečných příjmů.
Jako OSVČ vedlejší můžete doplácet v podstatě kolik chcete nad částku vypočtenou z příjmu OSVČ. Má to význam pokud si takto chcete zvýšit částku pro budoucí výpočet důchodu.
Vedlejší OSVČ můžete být pokud máte dostatečný příjem ze zaměstnání. V tomto případě bych řekl, že 7000 je OK. Na sociálce vám řeknou přesnější info.
Nejsem si jistý, zda zamtel může zdravotní pojištění platit ze skutečného příjmu, který je nižší než minimální mzda, ale ponechat vás v kategorii HPP. Ale to už zde někdo odpoví.
Každopádně platí, že mít OSVČ jako hlavní činnost je v tomto případě nevýhodné, zvláště z pohledu zdravotního pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 3. 2014 17:49
Dobrý den, chci se zeptat. Mám Pracovní smlouvu na zkrácenou pracovní dobu a nedosahuji tím minimální mzdu. Zajímá mě, zda se dá doplácet nejen zdravotní, ale i sociální pojištění . Jsem totiž i OSVČ, kde vydělávám velmi málo a platím dosud jako hlavní pracovní činnost velké minimální zálohy na soc. a zdravotní poj. , nedosahuji z OSVČ ani takových výdělků, abych mohla platit minimální zálohy. Kdybych si doplácela u zaměstnavatele doplatek odvodů z minimální mzdy, platila bych jen zálohy jako vedlejší pracovní činnost a bylo by to pro mě výhodnější. Hrubá mzda u zaměstnavatele je 7000,--Kč ¨měsíčně. Doplatek i za zaměstnavatele bych si doplácela já.
Je to možné ? A co mám zaměstnavateli dodat, aby to mohl realizovat ?
Děkuji za odpověď.