Re: rozdělení zisku za rok 2013
Zuzano,
je pravda, že se ZOK o rezervním fondu nezmiňuje. Ale zároveň nepřikazuje RF rozpustit.
Tvorbu RF máte určitě uvedenu ve stanovách podle ObchZ. Zisk za 2013 tedy rozdělte v souladu s platnými stanovami.
Až valná hromada změní stanovy, zařiďte se podle novelizovaných stanov.
Hezký den!
Ono nestačí jen změnit stanovy nebo společenskou smlouvu. Aby společnost mohla využívat nových "vymožeností" ZOK, musí se k novému zákonu o obchodních korporacích oficiálně přihlásit (nejpozději do dvou let on nabytí účinnosti zákona). Do té doby vše běží podle starého ObchZ s výjimkou částí, které jsou s novým zákonem v rozporu.
Vladimíre,
mám jiný názor.
ObchZ je zrušen a tak jeho kogentní ustanovení mohou působit jen prostřednictvím nezměněných stanov. Když odstraním RF ze stanov, tak mi ZOK nepřikazuje co s RF.
Přizpůsobení ZOKu do 2 let je úplně něco jiného.
Alespoň takto jsem to pochopil z několika přednášek Dědiče, Lasáka a jiných. A protože RF jsou někde významné, tak jsme to probírali důkladně.
Nicméně pokud své tvrzení můžete podložit nějakými §§ budu rád.
Hezký den!
V pořádku, nepovažuji se za odborníka v novém právu (a koneckonců ani ve starém). Jen vycházím z §777 ZOK. Pokud by se mohly využívat nové vymoženosti ZOK, pak tento paragraf podle mne nemá opodstatnění.
Mimochodem, včera jsem na jakémsi zpravodajském serveru četl o poměrně závažných chybách v nových zákonech. Např. prohození pojmů "dárce" a "obdarovaný" a další perličky. Myslím, že si ještě užijeme.
OT: NOZ a ZOK
Vladimíre,
já se samozřejmě také nepovažuji za odborníka na NOZ a ZOK. Už jsem tu psal, že podle mého názoru žádný takový odborník neexistuje.
Je tu pouze skupina přednášejících a autorů drahých komentářů, kteří mají odvahu říkat/psát vlastní názory na napovedené NOZ a ZOK.
Skupina KANCL se od 9/2012 do 2/2014 shodla na pouze 21 výkladových stanoviscích k výše uvedeným paskvilům.
Na přednáškách se členů KANCLu ptám, proč těch sjednocujících stanovisek není více, když jen NOZ a ZOK mají skoro 4 000 paragrafů. Shodně mi odpovídají, že na desítkách stanoviscích se nemohou shodnout, protože text připouští různé výklady.
Při zadávání zpracování paragrafového znění NOZ před lety vláda rozhodla, že NOZ nemá být pro právníky a filology, ale pro občany. Zadání tedy nebylo splněno, ale nejmenovaná strana rozhodla, že se to musí prohlasovat u půlmozků, aby měla zásluhy na přebudování soukromého práva. Stalo se, Mareček to protlačil.
Určitě si ještě užijeme. To jsem tu uváděl již v roce 2012, kdy jsem absolvoval první přednášky. Tehdy jsem ale netušil, jak moc je to špatné.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2014 0:06
Dobrý den, dočetla jsem se, že jsou změny u učtování zisku, nebude již rezervní fond. To je moc prosím od roku 2014? rok 2013 zúštává po staru? a účet 421 nějak vynuluji nebo tam částky nechám?
Děkuji moc