Pohledávky, OP, odpis

• (neregistrovaný)

18. 3. 2014 20:55

Dobrý večer
    v systému OP a odpisu pohledávek mám pořád dost velký chaos.
    Prosím, uvažuji správně?
    U pohledávky, která je více než 12 měsíců po splatnosti a hodnota je menší než 30000,-, mohu vytvořit OP daňovou 100% . Před promlčením potom zruším OP a daňově odepíšu.
    Nebo je to jinak?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2014 12:25

Janka 1 (neregistrovaný)

Re: pohledávky, OP, odpis
      Paní alli, děkuji za odpověď.
      Pročetla jsem toho mnoho, ale nemám v tom praxi.
      Mě prostě nejde do hlavy, že mě nechají odepsat jen tak pohledávku, aniž bych se ji pokusila jakkoli vymoci.
      A také se mi plete, kdy můžu odepsat a kdy musím čekat na to, jak dopadne exekuce.
      Z toho mi vyplývá, že je pro firmu výhodnější, nic nevymáhat a prostě před promlčením odepsat.
      Nebo mi něco uniká?
      Možná stupidní dotazy, ale ....

• 19. 3. 2014 12:42

alli (neregistrovaný)

ten "jednoduchý" způsob daňového odpisu je možný jen u pohledávek s rozvahou hodnotou do 30 tis. Kč (náklady na vymáhání by byly v některých případech vyšší)
      někdy můžete vytvořit daňové OP dříve než budete znát výsledek exekuce - buď využijete pro daňový odpis některý bod v §24 odst. 2 písmy. y) ZDP nebo možnost daňového odpisu do výše vytvořené daňové OP (stejný paragraf)

• 19. 3. 2014 13:07

Janka 1 (neregistrovaný)

Jste moc hodná, ale přece ještě:
      u pohledávek do 30000,- se tedy můžu rozhodnout, zda přihlásím do insolvence nebo zda raději odepíši?
      A vždy platí, že před odepsáním musí být tvořeny daňové OP? Třeba jen měsíc po sobě?
      Je nějaký rozdíl mezi insolvencí a exekucí z pohledu pohledávek?
      Ještě jednou moc děkuji a nezlobte se za mé hloupé dotazy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).