Re: pohledávky, OP, odpis
Paní alli, děkuji za odpověď.
Pročetla jsem toho mnoho, ale nemám v tom praxi.
Mě prostě nejde do hlavy, že mě nechají odepsat jen tak pohledávku, aniž bych se ji pokusila jakkoli vymoci.
A také se mi plete, kdy můžu odepsat a kdy musím čekat na to, jak dopadne exekuce.
Z toho mi vyplývá, že je pro firmu výhodnější, nic nevymáhat a prostě před promlčením odepsat.
Nebo mi něco uniká?
Možná stupidní dotazy, ale ....
ten "jednoduchý" způsob daňového odpisu je možný jen u pohledávek s rozvahou hodnotou do 30 tis. Kč (náklady na vymáhání by byly v některých případech vyšší)
někdy můžete vytvořit daňové OP dříve než budete znát výsledek exekuce - buď využijete pro daňový odpis některý bod v §24 odst. 2 písmy. y) ZDP nebo možnost daňového odpisu do výše vytvořené daňové OP (stejný paragraf)
Jste moc hodná, ale přece ještě:
u pohledávek do 30000,- se tedy můžu rozhodnout, zda přihlásím do insolvence nebo zda raději odepíši?
A vždy platí, že před odepsáním musí být tvořeny daňové OP? Třeba jen měsíc po sobě?
Je nějaký rozdíl mezi insolvencí a exekucí z pohledu pohledávek?
Ještě jednou moc děkuji a nezlobte se za mé hloupé dotazy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2014 20:55
Dobrý večer
v systému OP a odpisu pohledávek mám pořád dost velký chaos.
Prosím, uvažuji správně?
U pohledávky, která je více než 12 měsíců po splatnosti a hodnota je menší než 30000,-, mohu vytvořit OP daňovou 100% . Před promlčením potom zruším OP a daňově odepíšu.
Nebo je to jinak?
Děkuji