Příjmy z pronájmu a zálohy

• (neregistrovaný)

19. 3. 2014 8:16

Mám udělat DP na příjmy z pronájmu, bohužel není ve smlouvě rozdělená částka, která je za pronájem hrazena na čisté nájemné a zálohy na služby. Dále mám doklady na zálohy, které platí vlastník bytu SVJ, za elektřinu a ply. Bude uplatňovat skutečné výdaje (ne procentem).
    Vlastník bytu tvrdí, že se dohodli (ústně), že se jedná o nájem + zálohy, ale sám nemá jasno v tom, jestli jim bude zálohy nějak vyúčtovávat podle skutečné spotřeby a já si nejsem jistá, jak v tomto případě postupvat
    - dát celkovou přijatou částku do příjmů a zaplacené zálohy dát do výdajů
    - dát celkovou přijatou částku do příjmů a zaplacené zálohy neuplatňovat a jen v případě vyúčtování pak dát skutečné náklady do výdajů (příští rok)
    - odečíst od příjatých částek zálohy ve výši, která je hrazena SVJ a dodavatelům a tu dát do příjmů a ostatní jen evidovat jako zálohy.....
    Prosím o radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2014 8:58

ZuzkaM (neregistrovaný)

Re: Příjmy z pronájmu a zálohy
      Děkuji za informaci, pokyn znám, podle něj postupuji u zpracování jiných DP. V tomto případě, ale bohužel je prostě uvedena jedna částka, nejradši bych dala celé do příjmů, což se pochopitelně vlastníkovi bytu nelíbí. Ale v případě, že dám celé do příjmů, tak nevím, zda si uplatňovat ve výdajích zaplacené zálohy a pak případný přeplatek do příjmů či nedoplatek do výdajů a nebo dát pak do výdajů dát při vyúčtování skutečnou spotřebu.
      Ještě mě napadlo domluvit se s vlastníkem bytu, aby si sepsali nějaký rozpis nájemného - kolik je nájemné, zálohy atd. a podepsat a na základě toho pak může i zálohy vyúčtovat, otázka je, jestli chce vůbec vyúčtování nájemníkům dělat :-(.
      Moc prozím o názory.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).