Re: Sleva na manželku
Můžu se u tohoto dotazu taky na něco zeptat? jsem OSVČ a nemůžu si uplatnit slevu na manželku (přesáhla příjem 68 tis.) ani na děti (protože si výdaje uplatňuji %). Manželka je na mateřské dovolené. Během roku 2013 skončila s 1. dítětem mateřskou, dostala od svého zaměstnavatele vyplacenou dovolenou (cca 12 dní) a ihned nastoupila s 2. dítětem a pobírala peněžitou podporu v mateřství.... může si vytvořit daňové přiznání s tím, že do příjmů uvede částku, kterou dostala za dovolenou? a bude si moct uplatnit slevu na děti? Snad jsem to napsal srozumitelně. Děkuji moc za odpověď.
Takže jestli tomu rozumím, jí se do příjmů započítává pouze ta vyplacená dovolená, PPM tam zahrnutou nemůže?? Ale když jsem zohledňoval já, zda si můžu na ni uplatnit slevu,tak jsem musel k dovolené přičíst i částku co dostala jako PPM. Je to správně? Podívám se, jak dostala vyplacenou dovolenou, zda něco zaplatila na daních... Děkuji za odpovědi.
Aby ona dostala po uplatnění zvýhodnění na dítě bonusy, musela by mít hrubou mzdu nebo náhradu mzdy aspoň 48000 Kč (hrubá mzda nebo náhrada znamená v jejím případě ta částka za dovolenou). Pokud neměla hrubého aspoň 48000 a nějaká daň jí z toho byla sražená, tak po odečtení celoroční slevy na poplatníka jí vyjde daň nulová, takže tu daňovou zálohu dostane zpět, ale děti nemá cenu uplatňovat, protože bonus v takovém případě nenáleží.
Oproti tomu při posuzování, zda přesáhla či nepřesáhla 68000 Kč, se musí brát v úvahu všechny její vlastní příjmy, kromě příjmů ze státní sociální podpory. Tzn. musí se v její případě sečíst hrubá částka za dovolenou + mateřské dávky. Rodičovský příspěvek se do toho nezahrnuje, protože to je dávka státní sociální podpory.
Mimochodem, ani kdyby manželka nedosáhla 68000 Kč, tak byste si ji nemohl uplatnit, protože píšete, že uplatňujete výdaje %.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2014 9:59
Dobrý den,
OSVČ si chce uplatnit slevu na manželku, jelikož její příjmy nepřesáhly 68tis./rok 2013. Může si pak ale manželka uplatnit ve svém DP základní slevu na poplatníka? Podnikala září-prosinec 2013.
Předem děkuji za radu.