Re: Koupě bytu a daňové přiznání z nájmů
>>Dobrý den,
>>koupil jsem v 8/2013 dva byty, které pronajímám.
>>jeden
>>jsem zaplatil hotově, druhý jsem z části financoval
>>hypotékou. Živnostenský list nemám, pracuji na HPP v
>>Anglii. Mám několik dotazů. Jako výdej si mohu
>>uplatnit
>>celou kupní částku a splátky hypotéky, nebo musím
>>vést
>>účetnictví a použít odpisy. Můj druhý dotaz je: Mohu
>>si uplatnit odpočet úroků z příjmů, které jsem měl v
>>Anglii a tam jsem platil daň?
>>Moc všem děkuji za rady.
>>Zdenda
>
>
>výdaj není v žádném případě kupní cena ani splátky
>hypotéky
>nemusíte vést účetnictví, můžete vést DE
aha,...tak tomu teď ale nerozumím,....budu tedy danit jen příjmy, které mi plynou. To znamena pokud mám za pronájem 7000 a dužstvu platím 3200 tak rozdíl je mým příjmem. A co výdaje, které jsem měl, ty si neuplatním?Když ne koupi co opravy. Musel jsem oba byty vymaloavat, aděla nové podlahy a v jednom i kuchňskou linku. Nerad bych něco podcenil, ale zase nechci platit víc než je potřeba.
>
Zdendo,
Vaše daňová pozice není úplně triviální. Neposkytujete dost informací. Na druhou stranu pokud jste si koupil b 8/2013 dva byty, určitě budete mít na daňového poradce.
"pronájem 7000 a dužstvu platím 3200 tak rozdíl"
NENÍ Vaším příjmem ke zdanění
Máte v nájemní smlouvě rozepsáno, co Vám nájemník platí jako nájem a co jako zálohu na vyúčtovatelné služby?
V tom, co platíte družstvu jsou položky, které nemůžete uplatnit jako výdaje k příjmům z pronájmu.
A u družstevních bytů je to s výdaji ješte složitější, protože nemůžete uplatnit ani odpisy bytu.
V každém případě doporučuji konzultovat s osobou, která Vám bude pomáhat zpracovávat DP, či přímo zpracuje DP, toto dříve, jak na konci března. I kdyby to mělo být korespondenčně. Jak vidíte, stačí málo, a úvahy se ubírají nesprávným směrem.
Takže výdaje - odpisy bytů, náklady na opravy, na vymalování, na realitního makléře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2014 9:59
Dobrý den,
koupil jsem v 8/2013 dva byty, které pronajímám. jeden jsem zaplatil hotově, druhý jsem z části financoval hypotékou. Živnostenský list nemám, pracuji na HPP v Anglii. Mám několik dotazů. Jako výdej si mohu uplatnit celou kupní částku a splátky hypotéky, nebo musím vést účetnictví a použít odpisy. Můj druhý dotaz je: Mohu si uplatnit odpočet úroků z příjmů, které jsem měl v Anglii a tam jsem platil daň?
Moc všem děkuji za rady.
Zdenda