Pracovní smlouva - mzda

• (neregistrovaný)

19. 3. 2014 15:06

Prosím poraďte mi: zaměstnanec má v pracovní smlouvě uvedeno:mzda je stanovrna interním mzdovým předpisem zaměstnavatele. Zaměstnanci byl předán mzdový výměr, kde má stanovenou měsíční hrubou mzdu - ta mu byla vykázána ny výplatnicích a byla i vyplacena. Mzdový výměr je vystavený jmenovitě na něho, a dole je uvedeno: převzal., podpis. Napadá vás či víte prosím někdo, kde máme chybu? já také v práci převzetí mzdového výměru podepisuji. Prý to tam být nemá, protože výměr je jednostranný úkon ze strany zaměstnance.děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2014 15:13

Kara (neregistrovaný)

Re: pracovní smlouva - mzda
      Žádnou chybu nevidím, ten podpis zaměstnance přece pouze znamená, že tento výměr převzal, čili to dokazuje, že byl se svoji vyměřenou mzdou seznámený.
      Mimochodem - výměr není jednostranný úkon ze strany zaměstnance, ale ze strany zaměstnavatele. Tzn. že to není smlouva mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, ale znamená to, že zaměstnavatel vydá mzdový výměr a ten předá zaměstnanci. No a ten převzetí podepíše. Kdo Vám tvrdí, že ten jeho podpis o převzetí je chyba?

• 19. 3. 2014 15:26

zt (neregistrovaný)

Díky, jasně že je ze strany zaměstnavatele...já už jsem z toho zblblá po týdnu kontrolování, vysvětlování...napravování. Inspektor z IP - no on řekl, že tam nemá být převzetí, protože když to má tím výměrem, stačí mu to oznámit, zamávat papírem a nic dál se neřeší....no mě to dávají ve stejnopisu domů, taky podepisuju a taky mám mzdový výmě.
      tak na kontrolu za týden přijede zase znova :-( a máme to mít v lati...prý tak, jak to má napsané ve smlouvě / HPP, a ten mzdový výměr to být nemůže.asi slovíčkoření v tom zase nějaký bude...?interní mzdový předpis = nejedná se o mzdový výměr na konkrétního zaměstnance....

• 19. 3. 2014 16:21

Kara (neregistrovaný)

Zákoník práce § 113:
      "(4) Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti."
      Takže žádné zamávání papírem.

• 19. 3. 2014 16:48

pája

IP asi poukazuje na to, že v PS,jak píšete, je, že mzda je stanovena mzd. předpisem(se kterým musí být zam-nec prokazatelně vždy seznámen) a k tomu že ještě vydáváte mzd.výměr, což je proti ZP.

• 20. 3. 2014 10:22

pája

>>>"(4) Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce
      >>>vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který
      >>>obsahuje
      >>>údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty
      >>>mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo
      >>>vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností
      >>>uvedených
      >>>ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto
      >>>skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to
      >>>nejpozději v
      >>>den, kdy změna nabývá účinnosti."
      >>>Takže žádné zamávání papírem.
      >>
      >>IP asi poukazuje na to, že v PS,jak píšete, je, že
      >>mzda je stanovena mzd. předpisem(se kterým musí být
      >>zam-nec prokazatelně vždy seznámen) a k tomu že ještě
      >>vydáváte mzd.výměr, což je proti ZP.
      >Takže buď předpis, nebo výměr, ale ne oboje?

mzdový výměr, který
      >>>obsahuje
      >>>údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty
      >>>mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo
      >>>vnitřní předpis.

asi tak

• 20. 3. 2014 14:46

zt (neregistrovaný)

>>Takže buď předpis, nebo výměr, ale ne oboje?

>mzdový výměr, který
      >>>>obsahuje
      >>>>údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty
      >>>>mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo
      >>>>vnitřní předpis.
      >
      >asi tak

Pájo, moc děkuji...firma vnitřní předpis, kde je stanoveno tak nějak "všeobecně"....např. kolik příplatky za práci v noci,náhrady mzdy...pak je tam že mzda se odvíjí podle zařazení zaměstnance na pracovní pozici (různé pozice, různá náročnost, různá mzda) a její výše že je upravena mzdovým výměrem, se kterým bude zaměstnanec seznámen vždy předem...takže celé to špatně má i můj zaměsnavatel?

• 20. 3. 2014 15:05

pája

v tom případě je to v souladu se zněním v ZP, protože MV obsahuje to, co není v předpisu, ale podle mého názoru je pak vyrábění nějakého mz.předpisu naprosto zbytečné, protože stejně musí být každému vystaven MV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).