Re: pracovní smlouva - mzda
Žádnou chybu nevidím, ten podpis zaměstnance přece pouze znamená, že tento výměr převzal, čili to dokazuje, že byl se svoji vyměřenou mzdou seznámený.
Mimochodem - výměr není jednostranný úkon ze strany zaměstnance, ale ze strany zaměstnavatele. Tzn. že to není smlouva mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, ale znamená to, že zaměstnavatel vydá mzdový výměr a ten předá zaměstnanci. No a ten převzetí podepíše. Kdo Vám tvrdí, že ten jeho podpis o převzetí je chyba?
Díky, jasně že je ze strany zaměstnavatele...já už jsem z toho zblblá po týdnu kontrolování, vysvětlování...napravování. Inspektor z IP - no on řekl, že tam nemá být převzetí, protože když to má tím výměrem, stačí mu to oznámit, zamávat papírem a nic dál se neřeší....no mě to dávají ve stejnopisu domů, taky podepisuju a taky mám mzdový výmě.
tak na kontrolu za týden přijede zase znova :-( a máme to mít v lati...prý tak, jak to má napsané ve smlouvě / HPP, a ten mzdový výměr to být nemůže.asi slovíčkoření v tom zase nějaký bude...?interní mzdový předpis = nejedná se o mzdový výměr na konkrétního zaměstnance....
Zákoník práce § 113:
"(4) Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti."
Takže žádné zamávání papírem.
>>>"(4) Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce
>>>vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který
>>>obsahuje
>>>údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty
>>>mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo
>>>vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností
>>>uvedených
>>>ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto
>>>skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to
>>>nejpozději v
>>>den, kdy změna nabývá účinnosti."
>>>Takže žádné zamávání papírem.
>>
>>IP asi poukazuje na to, že v PS,jak píšete, je, že
>>mzda je stanovena mzd. předpisem(se kterým musí být
>>zam-nec prokazatelně vždy seznámen) a k tomu že ještě
>>vydáváte mzd.výměr, což je proti ZP.
>Takže buď předpis, nebo výměr, ale ne oboje?
mzdový výměr, který
>>>obsahuje
>>>údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty
>>>mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo
>>>vnitřní předpis.
asi tak
>>Takže buď předpis, nebo výměr, ale ne oboje?
>mzdový výměr, který
>>>>obsahuje
>>>>údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty
>>>>mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo
>>>>vnitřní předpis.
>
>asi tak
Pájo, moc děkuji...firma vnitřní předpis, kde je stanoveno tak nějak "všeobecně"....např. kolik příplatky za práci v noci,náhrady mzdy...pak je tam že mzda se odvíjí podle zařazení zaměstnance na pracovní pozici (různé pozice, různá náročnost, různá mzda) a její výše že je upravena mzdovým výměrem, se kterým bude zaměstnanec seznámen vždy předem...takže celé to špatně má i můj zaměsnavatel?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2014 15:06
Prosím poraďte mi: zaměstnanec má v pracovní smlouvě uvedeno:mzda je stanovrna interním mzdovým předpisem zaměstnavatele. Zaměstnanci byl předán mzdový výměr, kde má stanovenou měsíční hrubou mzdu - ta mu byla vykázána ny výplatnicích a byla i vyplacena. Mzdový výměr je vystavený jmenovitě na něho, a dole je uvedeno: převzal., podpis. Napadá vás či víte prosím někdo, kde máme chybu? já také v práci převzetí mzdového výměru podepisuji. Prý to tam být nemá, protože výměr je jednostranný úkon ze strany zaměstnance.děkuji