Re: DPP a důchodce
Kdy u Vás pracoval? Teď v roce 2014? Pokud je to starobní důchodce a pobíral důchod 1.1.2014, pak nemůže uplatnit slevu na poplatníka. Takže v takovém případě nemá cenu, aby podepisoval prohlášení. Bude z toho srážková daň a Vy se přihlásíte na FÚ jako plátce srážkové daně.
Pak platí totéž, akorát s jiným datem: pokud pobíral důchod 1.1.2013, pak nemůže uplatnit slevu na poplatníka atd.
Jak může být nulové? Na začátku jste psala, že měl příjem 3000,- , tak musíte zaplatit 450,- Kč a zapsat do vyúčtování. Nebo on ještě 1.1.2013 nebyl důchodcem? Jestli podepsal prohlášení, tak se nejedná o srážkovou daň, ale zálohovou. Bude to vyúčtování daně ze závislé činnosti.
Děkuji, a omlouvám se za otázky, ale vůbec tomu nerozumím:-) nulovou jsem psala, protože jsem myslela že si uplatní slevu na poplatníka na základě podepsaného prohlášení. Takže ještě jednou přihlásím se k dani z příjmů ze závislé činnosti, a provedu a vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnost.
Nějak se mi nechce číst celou nohavici, ale jestli v roce 2013 bylo podepsané prohlášení poplatníka, jedná se při podepsaném vždycky o zálohovou daň (bez ohledu na to, co to je jestli PP, DPČ nebo DPP), ale on jako důchodce nemohl uplatnit slevu na poplatníka, tak že mu vyšla zálohová daň 450,- Kč, kterou jste za prosinec měla odvést v lednu 2014 na FÚ.
Také za rok 2013 (u vás tedy jenom bude prosinec) musíte udělat vyúčtování zálohové daně, pokud nejste jako plátce zálohové daně přihlášena, musíte to napravit.
Měnit nyní zálohovou za srážkovou nejde.
V roce 2014 může zase podepsat prohlášení poplatníka (pokud nemá podepsané už někde jinde) a zase bude zálohová daň a bez slevy na poplatníka, ale může si v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání uplatnit třeba manželku, úroky, pojištění a pod.
A nebo nebude mít podepsané prohlášení, v tom případě bude do 10000,-/měsíc srážková daň (k té byste se zase musela přihlásit ) a zase za rok 2014 budete podávat vyúčtování srážkové daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2014 15:31
Dobrý den, prosím o radu, jsem živnostník, důchodce pro mne pracoval na DPP, celkem 40 hod. výdělek 3000 Kč. Musím se přihlásit na FÚ k dani z příjmů vybírané srážkou podle zvl. sazby daně a důchodce mi podepíše prohlášení a uplatní slevu na poplatníka. Nebo si poddá daň. přiznání sám, nebo je ještě nějaký lepší postup? Předem děkuji za rady a reakce. Iva