Re: účetní a daňová ztráta-výměna
Programy převádí účetní ztrátu.
Jak se stalo, že, jak uvádíte, máte místo účetní ztráty zaúčtovanou daňovou?
Už jsem se v tom úplně ztratila, ztrátu převedl program, takže je účetní. Poradíte mi, co dál? Ztrátu 2012 450tis.jsem přeúčtovala k 31.12.2013 429/431, společnost má 2013 HV před zdaněním 260tis, základ daně 340tis. poradíte, jak zaúčtovat, prosím?
1) přeúčtovala jste HV na základě rozhodnutí valné hromady? Nebo se valná hromada nekonala?
2) v roce 2014 zaúčtujete na základě rozhodnutí valné hromady účetní zisk roku 2013 260.tis.Kč - a nyní je více možností - podle toho, jak společníci rozhodnou
Mohou navýšit rezervní fond (záleží na tom, co je uvedeno ve spol.smlouvě společnosti), mohou zisk ponechat ve firmě na účtu 428, nebo mohou o tento zisk snížit ztrátu minulých let na účtu 429, mohou si zisk vyplatit (i když to bych asi při ztrátách minulých let nedělala), nebo mohou výše uvedené nakombinovat
Jediný společník rozhodl ztrátu ponechat na snížení zisků v dalších letech.
Takže k 31.12.2013 nechám ztrátu na 429/431 ?
A účetní zisk zaúčtuji až v roce 2014 po rozhodnutí společníka ? Předpokládám, že se umoří proti části ztráty, nic se vyplácet zatím nebude. V roce 2013 uzavřu bez zaúčtování zisku? Děkuji za pomoc
K 31.12.2013 musí být účet 431 vynulovaný
Správně měl společník rozhodnout do 30.6.2013, jak naložit s HV minulého roku (rozhodnutím jediného společníka v působnosti valné hromady). Pokud tak neučinil, tak postupovat podle ČÚS 018 bod 3.1.11.
Český účetní standard pro podnikatele č. 018
Kapitálové účty a dlouhodobé závazky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2014 15:49
Dobrý den,
mám problém, v roce 2011 i 2012 je místo účetní ztráty zaúčtována výše daňové ztráty. Je nějaká cesta k opravě, moc prosím o radu. Děkuji předem