Re: Nové s.r.o. - účtování, zahaj.rozvah
Já bych tedy zřizovací výdaje také neúčtovala přes zahajovací rozvahu, ale jako první zápisy po otevření účetnictví
Aha. Když jsem si právě tady pročítala diskuze, psalo se tam, že ty zřizovací výdaje by měly být taky v zahajovací rozvaze jako počáteční stav na 381... A zároveň jako závazek vůči společníkovi. Myslela jsem, že to má být v zahajovací rozvaze, když to vzniklo ještě před vznikem společnosti...???
Nejdřív si řekněte, co je to zahajovací rozvaha. A k čemu slouží.
Každý asi bude mít jiný náhled, ale je to moc povyku pro nic. Je informace o počátečních nákladech tak významná, že je zapotřebí ji uvádět v zahajovací rozvaze?
Praktické účetní případy 2013: příklady účtování na všech účtech
Od autorů: Rubáková Věra
http://books.google.cz/books?id=ArhgAgAAQBAJ&pg=PA11&lpg=PA11&dq=z%C5%99izovac%C3%AD+v%C3%BDdaje+%C3%BA%C4%8Dtov%C3%A1n%C3%AD+po%C4%8D%C3%A1te%C4%8Dn%C3%AD+rozvaha&source=bl&ots=3GckPHNk1h&sig=qNuxozXBJpJ3KpkFVYPVEsAHymQ&hl=cs&sa=X&ei=svsrU-78NaTg7QbZqICACA&ved=0CGkQ6AEwCQ#v=onepage&q=z%C5%99izovac%C3%AD%20v%C3%BDdaje%20%C3%BA%C4%8Dtov%C3%A1n%C3%AD%20po%C4%8D%C3%A1te%C4%8Dn%C3%AD%20rozvaha&f=false
>>>>Aha. Když jsem si právě tady pročítala diskuze, psalo
>>>>se tam, že ty zřizovací výdaje by měly být taky v
>>>>zahajovací rozvaze jako počáteční stav na 381... A
>>>>zároveň
>>>>jako závazek vůči společníkovi. Myslela jsem, že to
>>>>má
>>>>být v zahajovací rozvaze, když to vzniklo ještě před
>>>>vznikem společnosti...???
>>>
>>>Nejdřív si řekněte, co je to zahajovací rozvaha. A k
>>>čemu slouží.
>>>Každý asi bude mít jiný náhled, ale je to moc povyku
>>>pro nic. Je informace o počátečních nákladech tak
>>>významná, že je zapotřebí ji uvádět v zahajovací
>>>rozvaze?
>>>
>>>Praktické účetní případy 2013: příklady účtování na
>>>všech účtech
>>>Od
>>>>>>>>>>>autorů:
>>>>>>>>>Rubáková
>>>>>>>>>Věra
>
>Z toho googlu mi to nejde celé načíst. Možná musím být
>registrovaná? A ze stránek uctovani.net jsem vyčetla,
>že zřiz. výdaje jsou v zahajovací rozvaze. Ke kterému
>datu mám přeúčtovat ty zřiz. výdaje 518/381? K tomu
>29.3.2013?
Zadejte si do google
zřizovací výdaje účtování počáteční rozvaha Rubáková Věra ukázka
Vyjede Vám seznam, kde je i ukázka z knihy
Paní Mirka poslala odkaz na stránky, kde je to jinak, než v knize. Prostě názory se různí. Nakonec se budete muset stejně rozhodnout sama. Hlavně když si ponecháte Vámi uvedené účtování nezapomeňte, že musíte ještě zaevidovat do ostatních závazků závazek vůči společníkovi.
Nepsala jsem o zaúčtování (to máte), ale o zaevidování závazku.
Fakturu přijatou také budete mít v závazcích. Jen s tím rozdílem, že fakturu v závazcích rovnou i účtujete. Ale interní doklad není evidence závazků. Je to interní zaúčtování určité skutečnosti.
No, já myslím, že už to zbytečně děláte složitým.
Přece v zahaj. rozvaze bude
MD 381 D 365 12 tis.
Po vzniku společnosti (29.3.) bude prvním zápisem v pokladně úhrada výdajů před vznikem spol., tedy 365/211.
Takto to mám a nic víc v tom nehledám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2014 9:15
Dobrý den, prosím o kontrolu zaúčtování. Nově založené s.r.o., datum zápisu do OR 29.3.2013, jeden jednatel, který je zároveň jediným společníkem. Základní kapitál 200.000 Kč složeno na účet 4.3.2013, zřizovací výdaje (náklady na notáře, kolky na zápis do OR, výpis z RT a KN, ověření podpisů, ohlášení živnosti) ve výši 12.028 Kč zaplaceny jednatelem před vznikem společnosti, všechno zhruba kolem 6.3.2013. Účtování bude takto:
1) interní doklady 29.3.2013 základní kapitál 200.000,- 701/411
2) výpis z banky 4.3.2013 vklad základního kapitálu 200.000,- 221/701
3) interní doklady 29.3.2013 zřizovací výdaje 12.028,- 381/701
4) interní doklady 29.3.2013 závazky ke společníkům - zřizovací výdaje 12.028,- 701/365
To bude v zahajovací rozvaze, kterou si takto vytisknu.
Pak přes interní doklady proúčtuju zřizovací výdaje 12.028 Kč 518/381. Nevím ale k jakému datu?
Až budou peníze v pokladně, pak zúčtovat závazek ke společníkům ve výši zřizovacích výdajů 12.028 Kč 365/211.
Mám to správně? Děkuji moc všem.