Re: auto-velké SOS !!!
My to děláme tak, že auto dáme na základě úvěrové smlouvy, faktury a splátkového kalendáře do účetnictví a majetku, DPH si uplatníme celé hned. A pak účtuji měsíční splátky a dělím je na úmor, úrok a pojistné. Na konci roku počítáme odpisy. Jak je to s paušálem, to bohužel nevím, ale třeba ještě někdo poradí.
Milé paní účetní, jste moc hodné. Já jen pořád řeším to, že ve smlouvě vyloženě nemáme napsáno SMLOUVA O VÝPŮJČCE (dočetla jsem se v diskusích, že některé společnosti to nepíší).
Pořád mě mate to zajišťovací právo. Ale vycházela jsem z toho, když je podnikatel v TP zapsán jako majitel, tak auto lze odepisovat.
Pak si myslím, že by šel i paušál. Vím na 100 %, že paušál nelze uplatnit, když je součástí smlouvy SMLOUVA O VÝPŮJČCE.
Jako
>>>>>vlastník je uvedena OSVČ.
>>>>>Takže když to zrekapituluji:
>>>>>1. můžu auto zařadit a odepisovat
>>>>>2. můžu použít paušál 60 tis? - to si nejsem jista
>>>>>Majitel spoléhal na paušál a neschovával paragony,
>>>>>tzn. že
>>>>>výdaje na PHM nelze žádné?
>>>>>3. kdyby byla doložena smlouva o výpůjčce, tak
>>>>>spotřeba dle paragonu?
>>>>>
>>>>>Děkuji všem, kteří něco takového už mají vyřešeno.
>>>>
>>>>My to děláme tak, že auto dáme na základě úvěrové
>>>>smlouvy, faktury a splátkového kalendáře do
>>>>účetnictví
>>>>a
>>>>majetku, DPH si uplatníme celé hned. A pak účtuji
>>>>měsíční splátky a dělím je na úmor, úrok a pojistné.
>>>>Na
>>>>konci roku počítáme odpisy. Jak je to s paušálem, to
>>>>bohužel nevím, ale třeba ještě někdo poradí.
>>>Pokud zařadíte do majetku, tak můžete použít paušál
>>>ve
>>>výši 60 tis./pokud není používáno i pro soukromé
>>>účely/. Paušál je náhrada za PHM a parkovné.
>>
>>Paušál fakt nemůže
>>použít,
>>viz
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1167493
>Milé paní účetní, jste moc hodné. Já jen pořád řeším
>to, že ve smlouvě vyloženě nemáme napsáno SMLOUVA O
>VÝPŮJČCE (dočetla jsem se v diskusích, že některé
>společnosti to nepíší).
>Pořád mě mate to zajišťovací právo. Ale vycházela jsem
>z toho, když je podnikatel v TP zapsán jako majitel,
>tak auto lze odepisovat.
>Pak si myslím, že by šel i paušál. Vím na 100 %, že
>paušál nelze uplatnit, když je součástí smlouvy SMLOUVA
>O VÝPŮJČCE.
§28 odst. 4 ZDP Při převodu vlastnictví hmotného movitého majetku v důsledku zajištění závazku převodem práva 29c) na věřitele může tento majetek odpisovat původní vlastník, pokud uzavře s věřitelem smlouvu o výpůjčce23e) tohoto majetku na dobu zajištění dluhu závazku převodem práva.
domnívám se, že zkušený daňový poradce by si měl vaši smlouvu prostudovat, zda opravdu můžete odepisovat a uplatnit paušál na PHM
Lze vyčíst, kdy smlouva o zajišťovacím převodu nabyla účinnosti? Pokud hned při podpisu úvěrové smlouvy, tak podle mého názoru používáte bezplatně vypůjčené auto a nemůžete uplatnit paušální výdaj na dopravu. Pokud byla sjednána nějaká odkládací podmínka, například nezaplacení jedné či více splátek, tak smlouva zatím nenabyla účinnosti, máte vlastní auto a můžete využít paušálního výdaje na dopravu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 3. 2014 13:16
Dobrý den, dovolím si ještě jednou opakovat dotaz a požádat o pomoc . Stále dokola řeším úvěrovou smlouvu a nemůžu se z ní vymotat. Součástí je Smlouva o zajišťovacím převodu práva. A v jedné části je uvedeno: "Vydání předmětu - když dlužník poruší svoji povinnost a nebo tato smlouva nabude účinnosti má věřitel právo požadovat vydání předmětu zajištění."
Dále je ve smlouvě uvedeno, že technický průkaz zůstane až do splacení uložen u úvěrové společnosti. Jako vlastník je uvedena OSVČ.
Takže když to zrekapituluji:
1. můžu auto zařadit a odepisovat
2. můžu použít paušál 60 tis? - to si nejsem jista
Majitel spoléhal na paušál a neschovával paragony, tzn. že
výdaje na PHM nelze žádné?
3. kdyby byla doložena smlouva o výpůjčce, tak spotřeba dle paragonu?
Děkuji všem, kteří něco takového už mají vyřešeno.