Re: Mohu to zaúčtovat takto "natvrdo"?
Účtujete "natvrdo" takové náklady v bance? A co odpočet DPH? Také v bance?
Účtuji v ostatních závazcích na základě předaného dokladu
základ DPH 501 / 325
odpočet DPH 343 / 325
soukromý nákup 379 / 325
Uhrazení závazku v bance 325 / 221
A pokud jednatel zaplatí následně svůj dluh na bankovní účet firmy, tak účtuji 221 / 379
V bance si nedovolím o nákladech účtovat, audit by mě hnal. Maximálně bankovní poplatky a sem tam malé zaokrouhlení.
Firma není plátce, takže o DPH neúčtuji, říkám si ale logicky, proč by měl být problém účtovat o nákladech přímo v bance, když k tomu vždy přicvaknu ten daňový doklad? Mě to příjde jinak dost komplikované, jeden doklad a takovýto zápis!Může to Fú napadnout? děkuji
T.
A neptete si daňovou evidenci a účetnictví?
Co Zákon o účetnictví, § 8 ?
Jak provádíte dokladovou inventuru závazků a pohledávek k rozvahovému dni? Závazek například vznikl 29.12.2013 a úhrada byla až 2.1.2014 - kde máte v roce 2013 zaúčtovaný náklad? A jak jsou správné stavy na rozvahových účtech k 31.12.2013, když tam tento závazek chybí?
A jak budete řešit případy, kdy závazky budou odúčtovány v bance, ale nebudou k nim při zaúčtování bankovního výpisy doklady?
Takže tak nesmím?
Ještě se mi to nestalo, vždy jsem měla všechny doklady v tom stejném roce. A když nemám doklad k provedenému úkonu z výpisu z banky, tak to účtuji jako pohledávku za společníkem. Já to loni účtovala jako závazek, ale je to děsný, zvlášť, když jednatel platí všechno kartou:-((((
T.
Re: Takže tak nesmím?
Jak jsem psala, podle mého názoru by to přes účetní audit neprošlo. Moje auditorka si vždy nechala "vyjet" přehled nákladů a výnosů, které byly zaúčtované přímo v bance.
A k tomu FÚ - účetnictví přece není od toho, aby bylo jen pro kontroly z úřadů. Kdyby bylo placené kartou třeba auto - také byste doklad přišila k bankovnímu výpisu?
Re: Takže tak nesmím?
Co ten § 8 ZoÚ ? Jak budete dělat dokladovou inventuru, když nemáte zaúčtovány závazky? A to už vůbec nemluvím o tom, že "Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné..." A ve Vašem případě o přehlednosti závazků nemůže být řeč. Samozřejmě je to na firmě, jak si své účetnictví povede.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 3. 2014 21:31
Dobrý den, jednatel platí firemní kartou, polovinu nákupu je soukromá, mohu naúčtovat banku 501/221 1000,- a pak ID 211/501 500,- ?
Děkuji
T.