Paušál auto na IČ

• (neregistrovaný)

22. 3. 2014 13:54

Dobrý den mohu si uplatnit náklady na pohonné hmoty,když mám sice auto na IČ,ale používám i soukromě? jsem plátce DPH dočetla jsem se že

Paušální výdaj na dopravu zahrnuje výdaje na pohonné hmoty a parkovné. U těchto výdajů pak není nutné při uplatnění paušálu prokazovat skutečnou výši spotřebovaných pohonných hmot. Pokud se jedná o vozidlo zahrnuté v majetku poplatníka, pak si fyzická i právnická osoba může k paušálnímu výdaji na dopravu uplatňovat jako daňové výdaje ještě skutečně vynaložené náklady na opravy, pojištění, silniční daň, nájemné či odpisy a ostatní náklady spojené s provozem automobilu. Pravidlem přitom je, že u vozidla, u kterého je uplatňován krácený paušální výdaj na dopravu, se z těchto skutečně vynaložených nákladů považuje za daňový náklad pouze 80 %. Pravidlo 80 % platí samozřejmě i pro krácení odpisů.
    Jestli jsem to dobře pochopila tak pohonné moty nelze ani uplatnit DPH a při koupi auta budu nárokovat pouze 80%?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2014 14:24

. (neregistrovaný)

Re: paušál auto na IČ
      Účetní náklady na pohonné hmoty a krátkodobé parkové - ano
      Daňové náklady na pohonné hmoty a krátkodobé parkové - ne

Nutno krátit tyto náklady pohonné hmoty a krátkodobé parkové podle poměru služebních a soukromých jízd.

Ale mám pocit, že jste zdrcla dvě věci do jedné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).