Re: paušál auto na IČ
Účetní náklady na pohonné hmoty a krátkodobé parkové - ano
Daňové náklady na pohonné hmoty a krátkodobé parkové - ne
Nutno krátit tyto náklady pohonné hmoty a krátkodobé parkové podle poměru služebních a soukromých jízd.
Ale mám pocit, že jste zdrcla dvě věci do jedné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 3. 2014 13:54
Dobrý den mohu si uplatnit náklady na pohonné hmoty,když mám sice auto na IČ,ale používám i soukromě? jsem plátce DPH dočetla jsem se že
Paušální výdaj na dopravu zahrnuje výdaje na pohonné hmoty a parkovné. U těchto výdajů pak není nutné při uplatnění paušálu prokazovat skutečnou výši spotřebovaných pohonných hmot. Pokud se jedná o vozidlo zahrnuté v majetku poplatníka, pak si fyzická i právnická osoba může k paušálnímu výdaji na dopravu uplatňovat jako daňové výdaje ještě skutečně vynaložené náklady na opravy, pojištění, silniční daň, nájemné či odpisy a ostatní náklady spojené s provozem automobilu. Pravidlem přitom je, že u vozidla, u kterého je uplatňován krácený paušální výdaj na dopravu, se z těchto skutečně vynaložených nákladů považuje za daňový náklad pouze 80 %. Pravidlo 80 % platí samozřejmě i pro krácení odpisů.
Jestli jsem to dobře pochopila tak pohonné moty nelze ani uplatnit DPH a při koupi auta budu nárokovat pouze 80%?