Re: Důchodce povinnost přehled OSSZ & DS
Myslím, že se bojíte předčasně. Určitě to půjde řešit plnou mocí na někoho, kdo má třeba svůj el. podpis a přehled za babičku pošle. Určitě bych ŽL nerušila (podle toho, co píšete o babičce). Nějak to vyřešit půjde. Vaše babička nebude jediná s takovými problémy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 3. 2014 17:06
Babička má ŽL na průvodce. Je tak nějak na hranici mobility a i intelektově schází. Nicméně stále ještě udělá 3-4 výlety ročně hlavně pro důchodce. Vede "DE" ve smyslu čtverečkovaného sešitu s číslem faktury/dokladu a datem splatnosti a zaplacení.
DP ji dělám já, stejně jako hlášení na ZP a OSSZ. Počítač má z roku raz dva bez internetu a datové schránky jsou rozhodně nad její schopnosti.
Ve výkazu OSSZ ji každoročně vychází 0. Letos jsem mohl ještě na výjimku poslat Přehled na PSSZ papírově vyrobený ve form filleru 602, ale co příští rok? Letos ještě výlet neměla a možná bude mít i příjmy 0.
Mám dvě otázky:
Je povinnost podávat Přehled, i když vyjde pojistné 0? (vedlejší činnost důchodce pod limit po celý rok)
Pokud nepozastaví živnost, ale nebude mít žádné příjmy, je povinná podávat Přehled? (Pozastavení pro ní má velmi negativní psychologický účinek... To nikdy neudělá...)
Co s tím, když rok 2014 už běží?