Re: Daňová sleva na dítě
pokud je dítě na ÚP, nestuduje, takže na něj nelze uplatnit daňové zvýhodnění. To lze uplatnit na studující dítě do 26 let, pokud studuje dálkově, musí jít o vysokou školu, nikoliv střední. Dítě může i pracovat, klidně může mít výdělky vyšší než rodiče, ale pokud při práci studuje, je považováno za vyživovanou osobu a rodič může na něj uplatnit daňové zvýhodnění
Já jenom chci doplnit, že ÚP považuje za soustavnou přípravu na budoucí povolání pouze denní studium, takže dálkaře klidně zaevidují. Přesto má rodič nárok na daňové zvýhodnění, protože z daňového hlediska se řídíme zákonem 117/1995 o státní sociální podpoře.
dobrý den,
je tedy možno upatnit slevu na dítě i v případě, že má student klasickou zaměstnaneckou smlouvu ??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 3. 2014 20:45
Dobrý den, potřeboval bych vysvětlit, jak je to s daňovou slevou na dítě. Je nárok na slevu na dítě, kterému je méně, než 26 let a studuje dálkově? Bere se to jako soustavná příprava na budoucí povolání? Je rozdíl, pokud dítě pracuje na HPP nebo pokud je vedeno na úřadu práce? Neodkazujte mě prosím na zákon, ten jsem četl, ale bohužel jsem z něj nedokázal pochopit, jak to tedy je.