Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 3. 2014 22:17
Dobrý večer, řeším aktuálně jeden účetní případ a nejse si jistá, zda správně. Jedná se mi o to, že firma - plátce DPH, poskytuje služby plátcům i neplátcům DPH. Tyto služby jsou poté řešeny s pojišťovnami, které by měly faktury za služby uhradit. Jenže tato firma v rámci klientského servisu zákazníkům nabízí úplatné převzetí pohledávek, které za nimi eviduje a poté je sama uplatňuje na pojišťovnách. Nu a teď k věci: společnost tedy hradí "odkup pohledávky" a mně tvrdí, že ať jde o převzetí pohledávky od plátce či neplátce DPH, ten odkup pohledávky by měl být s DPH. Podle mě je to hloupost. Myslím, že by to bylo možné leda tak u zákazníka - plátce DPH, ale jistá si tím nejsem. Chápu to totiž tak, že standartně platí, že je tento typ plnění brané jako osvobozené. Takto jim to prý radila předchozí účetní, jak u neplátců i plátců, jenže to tak stejně nedělali a firmu jsem nyní převzala já. Ale samozřejmě nevím všechno, takže prosím pěkně někoho zkušeného, byla by taková varianta možná, jsou snad nějaké výjimky, které jsem nenašla nebo je to hloupost? Za případné odpovědi předem velice děkuji.