2. pilíř

• (neregistrovaný)

23. 3. 2014 22:43

Dobrý den, do 2. pilíře jsem vstoupila v červnu 2013. Jsem zaměstnaná, zálohy na 2. pilíř se mi sráží se mzdy. Kromě toho jsem do 30.6.podnikala - OSVČ hlavní činnost.
    Teď jsem od zaměstnavatele dostala potvrzení o vyměřovacích základech a platbách do 2. pilíře.
    Budu podávat přiznání z titulu podnikání. Jak naložím s potvrzením o 2. pilíři? Musím podat pojistné přiznání a dopočítat a doplatit 2% z rozdílu příjmů a výdajů a jak zohledním již zaplacené zálohy na 2. pilíř ze zaměstnání?
    Vůbec si nevím rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2014 10:08

vladík (neregistrovaný)

Re: 2. pilíř
      Pokud si neplatíte sama jako OSVČ II.pilíř, ale prostřednictvím zaměstnavatele, tak nemusíte podávat pojistné přiznání ani formou přílohy k DP.

• 24. 3. 2014 13:36

kika64 (neregistrovaný)

Děkuji, měla jsem za to, že bych měla udělat tzv. přehled jako na pojistné OSSZ a tam zohlednit, kolik jsem již zaplatila prostřednictvím zaměstnavatele a kolik bych měla doplatit celkem z titulu podnikání. Platby do 2. pilíře se odvíjejí od vyměřovacího základu pro pojistné, tedy i z podnikání???

• 24. 3. 2014 14:23

vladík (neregistrovaný)

No záleží na vaší smlouvě s pojišťovnou, jaké platby máte sjednány do II.pilíře, pokud částku hradíte jenom ze mzdy přes svého zaměstnavatele a jako OSVČ nic, potom platí má odpověď výše.

• 24. 3. 2014 16:45

h,p (neregistrovaný)

Re: OT 2. pilíř
      To lze takto stanovit? Já myslela, že základem pojistného je součet dílčího základu pojistného ze záv. činnosti a dílčího základu ze samostatné činnosti.

• 24. 3. 2014 17:11

kika64 (neregistrovaný)

Re: OT 2. pilíř
      "Vyúčtování" 2.pilíře jen dedukuji, žádné pádné argumenty jsem zatím nikde nenašla. K 2. pilíři jsem se přihlásila v červnu a smlouva je k 1.10.2013 - vstup do 2. pilíře. Snažím vyplnit pojistné přiznání, kde bych měla uvést základ pojistného ze zaměstnání za měsíce 10,11,12/2013 a dále logicky i dílčí základ pojistného OSVČ - zřejmě 3/12. (Jako hlavní činnost byla OSVČ do 6/2013 a pak pokračuje jako vedlejší.) V pokynech ale o poměrné částce za dobu účasti ve 2. pilíři jsem nic nevyčetla. Můžete mi to nějak vysvětlit, jak je to správně?
      Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).