Sleva na manželku

• (neregistrovaný)

24. 3. 2014 1:52

Prosím o radu. V roce 2013 jsem byl OSVČ leden až září. Od 1.10.jsem na FÚ pozastavil činnost, protože jsem nastoupil do zaměstnání a už jsem nechtěl podnikat. Výdaje si uplatňuji %. Vím, že si nemohu za dobu podnikání uplatnit slevu na manželku a děti. Od 1.10. mám u zaměstnavatele nahlášenou slevu na děti, ale můžu si teď v daňovém přiznání uplatnit za ty 3 měsíce slevu na manželku (neměla žádné příjmy) ? Pokud ano, uplatním celou částku 24 840,- Kč ? - ta přeci nejde zkrátit - a nebo ji vůbec nemůžu uplatnit, když výdaje budu počítat % ? Moc děkuji předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2014 7:45

maxx (neregistrovaný)

Re: sleva na manželku
      Trošku to poopravím - slevu na děti a manželku si nemůžete uplatnit tehdy, když Váš zisk z podnikání (příjmy mínus výdaje % z příjmů) bude vyšší než základ daně ze zaměstnání.

Pokud jste základ daně z podnikání je nižší než ze zaměstnání - tak uplatníte děti celý rok, manželku celý rok.

Musíte porovnávat základy daně.

• 24. 3. 2014 7:46

Líba (neregistrovaný)

Re: sleva na manželku
      Musíte porovnat základy daně podle § 35 ca. Pokud je superhrubá menší než základ daně z podnikání, budete daňové zvýhodnění na děti vracet. S manželkou je to totéž. Buď všechno nebo nic, nemůžete uplatnit jen část roku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).