Re: Zápůjčka společníka
Dobrý den,
Dle mě by jste mu měla vyplácet v EURECH v přepočte na koruny...
pokud není splátkový kalendář ale určité datum např. 1.květen, že mu máte vyplatit těch 1000EUR tak by jste mu správně měla vyplatit 1000EUR v den vyplacení částky kurz použijte toho 1.května... dostane tolik peněz v KČ kolik bude kurz... ostatne je ztráta nebo zisk...
ale doplnila bych to dodatkem ze peníze byli vyplacené v KČ měně. jelikož píšete ze je napsano ze se vyplati EURA... at vam to pan společník podepíše ze souhlasí vyplacení v KČ .
Já bych to udělala takhle ...já mám také zápůjčku od společníka, vklad na BU v Eurech v účetnictví samozřejmě se mě to přepočítalo. Máme také napsáno vyplatit v Eurech a také budu vyplácet v KČ.
Petra
Re: Zápůjčka společníka
Děkuji. Máme více těchto smluv. V r.2013 to byly půjčky společníka do firmy. Mně se jednalo hlavně o to, zda při úhradě půjčky vznikají kurzové rozdíly nebo zda se má společníkovi vyplatit hodnota v Kč v přepočtu ze dne vzniku půjčky. Protože jsem četla, že půjčka se vrací ve stejné hodnotě, která byla půjčena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 3. 2014 8:54
Dobrý den. Společník zapůjčil do s.r.o. částku 10000 Eurech dne 30.12.2013 V sepsané smlouvě je uvedeno, že zápůjčka v cizí měně se vrací ve stejné hodnotě, která se rovná částce, která byla vydlužitelem zapůjčiteli poskytnuta. Eura byly přepočteny kurzem dne převzetí měny (tj.nabytí platnosti smlouvy) na českou měnu (kurz ČNB 27,4450 tj. 274450,-Kč.)
K 31.12. byly Eura přepočteny kurzem k 31.12.2013 a vznikla ztráta 200,- Kč. Hodnota zápůjčky v r.2014 vykazuje 10000 Eur = 274250,-Kč. Vrátit společníkovi 274250,-Kč a účtovat o kurzových rozdílech? (Je správné, že společník bude chtít vrátit částku 274450,-Kč?) Prosím jak je to s úhradou zápůjčky a co s rozdíly které vznikají?
Děkuji za odpovědi.