Re: DPH
Tak předně,sám sobě nemůžete nic pronajmout..a ještě si za to platit.
Předpokládám, že knihu jízd vedete Z dokladů můžete uplatnit DPH.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Doklady buď dáte do nákladů jako skutečný výdaj, nebo si uplatníte náhradu na km, nebo paušál na doprr.prostředek
Tak to asi těžko...
1) Když nemá auto v OM, tak si nemůže uplatňovat žádné DPH
2) Když nemá auto v OM, tak má dvě možnosti
- uplatnit náhrady za km (zákl. sazba + náhr. za spotřebované PHM) a to buď na základně skutečných cen PHM nebo na základě vyhlášky
- uplatnit krácený paušál
o skutečných výdajích nemůže být řeč (maximálně tak dálniční známka a silniční daň, kterou jistě platíte)
uvažoval bych o vložení auta do OM...
Ještě jsem četl jeden příspěvek,kde autor psal, že doklady si dávat jako nedaňový, ale uplatnit si jen DPH (kráceně) a do výdajů potom dát náhradu za km. Jenomže zase jinde psali, že v základní náhradě jsou už výdaje s DPH, tak uplatnit jen náhradu za spotřebované PHM. ale to nevím jestli je správné. Protože moje chyba je, že dph mám už odvedené.
Z pokynu D-227 bod 6 něco takového vyplývalo... Ovšem pokyn D-227 pozbyl platnosti již 1.5.2004...
Dle mého názoru současný ZDZP neumožňuje u vozidla nezařazeného do OM jiný způsob uplatňování náhrad než výše jmenované (náhrady za km nebo paušál) a to už je prostě vč. DPH...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 3. 2014 11:25
chtěl jsem se zeptat jestli správně účtuji doklady pokud jsem plátce dph. Jedná se o auto nemám ho v podnikání takže jsem si od sebe pronajal (za úplatu) a uplatňuji si skutečné výdaje tzn. prokazatelné doklady o nákupu phm,opravy apod. a z nich samozřejmě dph. Ale taky jsem se dočetl, že mohu uplatňovat náhradu za ujeté km, ale dph? poradí někdo??