Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 3. 2014 20:40
Dobrý den, mám takový dotaz. V roce 2012 jsem pobírala rodičovský příspěvek na dítě. V 9/2012 jsem začala podnikat jako OSVČ -vedlejší činnost. V 3/2013 jsem podala DPFO -daň byla 0Kč, přehledy na VZP i OSSZ. Sociálka nebyl žádný doplatek. Na VZP jsem měla doplatek 1700kč. Při výpočtu VZP mi dle tiskopisu vyšlo, že budu na r. 2013 platit měsíční zálohy cca 240Kč.Při podání na VZP mi to paní na VZP opravila tak,že zálohy budou 0,-Kč a typ zálohy zaškrtla variantu 0,-. Je to tak správně? Pročítala jsem si opět poučení pro vyplnění tiskopisu VZP a tam se píše, že zálohy nemusí platit pouze OSVČ při zaměstnání a tan, kdo je na neschopence. Tak jsem z toho taková zmatená. Jak to tedy doopravdy je? Je mi jasné, že v prvním roce podnikání u mě tedy v roce 2012 jsem nemusela platit zálohy, protože nebyl znám vyměřovací základ.Tak doufám, že to paní na VZP udělala správně a že mi tam nenaskočí nějaké penále. Děkuji za rady.