Re: bankovní kont. úvěr-nezaúčtovávaný
Samotné sjednání možnosti jít na účtu do mínusu se nijak neúčtuje, jen v roční závěrce, pokud je 221 mínusová, patří v rozvaze do pasiv jako účet 231. Někdo si to přeúčtuje a v lednu zase vrátí zpátky (když mu rozvahu tiskne systém, někdo to ručně vykáže v pasivech bez účtování.
Účtuji čerpání na účet 221 / placení závazků, poplatky. Nemáme extra výpis pro úvěr. Banka uvádí pohyby na "normálním" bankovním výpisu k běžnému účtu.
Informaci o kontokorentu, o jeho výši a stavu čerpání k 31.12. uvádím v příloze k účetní závěrce
Jestli to tedy správně chápu- na účtě 221 mám nyní -178583.63, takže a) přeúčtuji : 231/221 a k 1.1. zase zpět
a nebo b) nepřeúčtuji nic, jen do přílohy k DP uvedu, že společnost má od banky poskytnut kontokorent ve výši -178583.63 a nebo mám uvést celý kontokorent, čili 200000,-?
R.
Na účtu 231 eviduji úvěry, ne kontokorent
Kontokorent - možnost čerpat na běžném účtu do mínusu
Zvolila bych si variantu b)
Do přílohy k účetní závěrce bych uvedla, že společnosti byl poskytnut kontokorent ve výši 200.tis.Kč a že u toho kontokorentu byl k 31.12.2013 stav čerpání 179.tis.Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 3. 2014 16:57
Dobrý den u firemního účtu máme poskytnut kontokorentní úvěr ve výši 200 000,-, nyní jsem s hrůzou zjistila, že jsme o něm neúčtovali, co s tím? Úctuje se o něm vůbec?
Díky
R.